Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Kalifornie by měla do deseti let získávat třetinu své energie z obnovitelných zdrojů. Guvernér Jerry Brown podepsal zákon, který americký stát zavazuje k tomuto podílu, uvedl ve středu deník Los Angeles Times. Podle dosavadní legislativy měla ke konci roku 2020 pocházet z obnovitelných zdrojů pětina kalifornské energie.
Brown návrh vnímá jako způsob, jak motivovat investory k rozsáhlé podpoře obnovitelné energie. Přechod od spalování uhlí k větrné a sluneční energii nebo k využívání mořského příboje by podle něj měl přispět k vytvoření až 100.000 pracovních míst. Rozvoj energetiky z alternativních zdrojů podle něj pomůže i k vývoji nových technologií.
"Kalifornie tak může vést celou zemi. Amerika tak může vést celý svět," prohlásil Brown při podpisu zákona.
Už původní cíl získávat v roce 2020 pětinu energie z obnovitelných zdrojů byl nejambicióznější ze všech amerických států. Podobný cíl si stanovila také Evropská unie.
S kalifornským plánem nicméně nesouhlasí opoziční republikánští politici. Podle nich se některé firmy kvůli povinnosti využívat třetinu energie z obnovitelných zdrojů ze státu odstěhují. Hrozí prý také, že kvůli využívání alternativních zdrojů zdraží elektřina a zhorší se kalifornská konkurenceschopnost.

Vláda odsunula rozhodnutí o aktualizaci Státní energetické koncepce, kterou předložil ministr průmyslu Martin Kocourek a která by dávala více možností k prolomení uhelných limitů na severu Čech. Kocourek má do konce roku předložit nový návrh, který bude v souladu s programovým prohlášením vlády. To s prolomením limitů nepočítá.

Evropská komise navrhla rozsáhlé změny ve zdanění energetických produktů. Mají víc odrážet vliv na životní prostředí a energetickou náročnost. Záměrem změn je mj. srovnat daně z benzinu a nafty. Pokud by návrhy prošly, mohlo by to v Česku vést ke zdražení nafty.

Společnost Ecobeton vyvíjí produkty a systémy určené pro celkovou ochranu betonu a dalších stavebních materiálů, jako je dřevo, cihla a kámen. V nabídce jsou netoxické a ekologicky šetrné výrobky přátelské k životnímu prostředí. Ecobeton používá při výrobě výhradně energii z obnovitelných zdrojů (SORGENIA). V pavilonu V na stánku 094a představuje kompletní sortiment nových norských patentovaných hydroizolačních systémů.
Základem technologie je složení obsahující roztok vodního skla a specifický patentovaný katalyzátor. Rozdíl oproti jiným produktům na bázi vodního skla spočívá v tom, že katalyzátor umožní, aby vodní sklo proniklo do hloubky materiálu (až 4 cm), což jiné produkty na bázi vodního skla nedokáží. Po ukončení vytvrzovacího procesu je ošetření pevnou součástí původního materiálu.

Zajímavá zařízení pro malířské či tapetářské firmy, která proces čištění jimi používaných nástrojů učiní "nemacešským" k životnímu prostředí, protože je do něj díky nim vypouštěna čistá voda, představuje společnost COLOR EXPERT ŠTORCH CZ, s.r.o. (na volné ploše u pav. A). Např. vymývací zařízení WAMAB slouží pro čištění malířského a tapetářského nářadí. Jím upravená odpadní voda odpovídá zákonům a vyhovuje ochraně životního prostředí. Další výrobek, odlučovací zařízení Color Free, upravuje vodu s vodou ředitelnými nátěrovými hmotami, a i jím vyčištěná voda vyhovuje předpisům a zákonům o ochraně životního prostředí. Ekologii šetřící výrobky navíc posílí image firmy.

Evropská komise pravděpodobně v příštích dnech pozastaví platby z Bruselu do tuzemských operačních programů Životní prostředí a Severozápad. Na setkání s novináři to včera řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. EK má výhrady k fungování programů. Na proplácení dotací příjemcům to ale nebude mít vliv. EK už pozastavila platby také do programu Podnikání a inovace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů