Čtvrtek, 28. března 2024

Strašák v podobě sanace ekologických havárií po zkrachovalých firmách

Nedávná a ještě stále nedořešená ekologická katastrofa v Úžicích ve Středočeském kraji poukázala na mezeru v zákoně, díky níž se mohou škody na životním prostředí vyvinout do nevídaných rozměrů.

Strašák v podobě sanace ekologických havárií po zkrachovalých firmách

Ze zkrachovalé firmy Eurochemie v Úžicích na Mělnicku od 4. března 2011 vytéká do země lehký topný olej. Olej začal vytékat z firmy poté, co jednatelka společnosti nařídila rozebrat část průmyslového areálu za účelem prodeje. Při rozebrání trubek nádrží na LTO došlo k úniku oleje, který začal nekontrolovatelně vytékat do půdy. Šest tisíc litrů oleje již ze země prosáklo do potoka, následně pak do Labe.

Sanační firma Dekonta provedla pouze nejnutnější sanační práce, tedy přehradila potok nornou stěnou. Velké množství oleje se drží na hladině, ovšem část stále uniká potoční vodou přímo do Labe a půdy. Dekonta další sanační práce v hodnotě až 3 milionů Kč odmítá provést, protože se obává, že nedostane zaplaceno. Její obavy jsou bohužel namístě - již za provedené sanační práce ve výši 1,5 milionu Kč zaplaceno nedostala.

Stávající legislativa se situací, kdy viník katastrofy na zaplacení nemá prostředky, vůbec nepočítá. V případě, že viník není znám, škodu hradí kraj. Pokud je znám, platí škodu on. V tomto případě není explicitně stanoveno, kdo náklady na vyčištění škody uhradí. Škodu by mělo hradit město, které má právo pak náklady na dlužníkovi vymáhat. Dle dostupných informací město bohužel nemá na likvidaci finanční prostředky a doufat, že by je mohlo po firmě v exekuci v budoucnu vymáhat, je značně naivní. V tomto momentě tedy olej stále vytéká do potoka, následně lužních lesů a Labe.

V souvislosti s touto malou ekologickou havárií vyvstává otázka, jak se budou v budoucnu podobné škody na životním prostředí řešit a hlavně kdo bude financovat nemalé náklady na sanační práce. Na případu v Úžicích je vidět, že i zdánlivě neškodné rozebrání kovových celků může zapříčinit škodu na životním prostředí v řádech milionů. I pro prosperující společnost by takto vysoká částka mohla mít v některých případech až devastující následek. Pojišťovna Chartis proto nabízí řešení v podobě produktu EnviroPro - pojištění odpovědnosti za ekologické škody. Pojištění poskytuje potřebné finanční zajištění a ochranu před možnými ztrátami souvisejícími s environmentálními škodami. V krajních případech by byla kryta i sanace ekologické havárie v situaci, kdy by pojištěný-viník v průběhu pojistné doby byl donucen vstoupit do insolvence.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů