Pátek, 29. března 2024

Elektrická hora

Elektrická hora

Uprostřed Waleského národního parku Snowdonia v Dinorwic, hluboko ve skále, aniž by rušila ráz krajiny, je skryta největší přečerpávací elektrárna Evropy. Šestnáct sekund po stisknutí tlačítka je schopna dodávat britské energetické síti špičkový výkon až 1760 MW.

V noci pak přebytečným proudem z nedalekých jaderných elektráren přečerpává do vysokohorské nádrže vodu z romantického údolního jezera Llyn Peris. Stavba, probíhající v letech 1976 až 1983, byla pod nejpřísnější kontrolou ochránců přírody, protože leží v srdci Národního parku pod hřebenem hory Elidir Fawr. Ve skále je zabudována nejen strojovna, potrubí, uklidňovací a přístupové tunely v délce 16 km, ale i transformační stanice a výkon je vyváděn do nadřazené sítě 400 kV deset kilometrů dlouhým kabelovým tunelem. V dolním jezeru sice kolísá během 24 hodin hladina víc než o deset metrů, ale vtoky jsou chráněny česlicemi a dobře se tu daří všem druhům ryb.

Horní rezervoár Marchlyn Mawr ledovcového původu stavbaři zvětšili obloukovou betonovou hrází tak, aby hladina mohla kolísat o 34 m. Objem dolního jezera Llyn Peris zvýšili sypanými hrázemi, aby hladina mohla kolísat o 14 metrů. Z horní nádrže s objemem sedm milionů kubických metrů je voda vedena nízkotlakým tunelovým přivaděčem o průměru 10,5 m do horní vyrovnávací komory a potom se řítí po spádu 534 m dolů vertikální šachtou do spodní vyrovnávací komory. Z ní vybočují vysokotlaké potrubní větve přes kulové ventily do spirálových komor šesti Francisových reverzibilních turbín s generátory GEC o výkonu po 288 MW, které lze přepojit do role čerpadel. Kulovitá tělesa uzávěrových ventilů v plášti s tloušťkou stěny 200 mm mají hmotnost 160 t, aby bezpečně odolávaly rostoucímu tlaku při uzavírání. Hala strojovny je délkou 300 m, výškou 60 m a šířkou 30 m vlastně největší jeskyní Evropy. Z vertikálních soustrojí vyčnívají do strojovny jen rotační budiče. Každé soustrojí je vestavěn o do pětipatrové betonové šachty. Společný rotor Francisovy turbíny a alternátoru má hmotnost 520 t a koná 500 ot./ /min. Svůj maximální výkon 340 MVA dodávají alternátory při napětí 18 kV do transformátorů v odděleném tunelu a napětí 420 kV je vyváděno zapouzdřenými kabely s plynovou izolací SF6 komínovou šachtou dlouhou deset kilometrů do rozvodny celostátní sítě.

Při plném výkonu vyráží z výtokových hrdel turbín každou sekundu 420 m3 vody takovou rychlostí, že musí být uklidňována v komoře souběžné se strojovnou, odkud je voda teprve vyváděna přes česlicový chránič do spodní nádrže.

Objem horní nádrže vystačí na pětihodinový nepřetržitý provoz všech šesti soustrojí. Čerpací režim je o něco pomalejší. Načerpání vody do horní nádrže při plném výkonu šesti soustrojí trvá sedm hodin! Průměrná účinnost akumulace energie se pohybuje kolem 75 %.

Horský masiv je z metamorfovaných břidlic, takže ražení i vrtání tunelů a šachet bylo spojeno s řadou závalů. Při stavbě bylo nutné vyrubat a přesunout 1,3 mil. m3 horniny a uložit 400 000 m3 betonu. To vše, až do slavnostního otevření královnou, přišlo na půl miliardy GBP.

Populární "elektrickou horu", jak místní obyvatelé elektrárnu přezdívají, navštěvuje ročně až sto tisíc turistů, kterým skvěle vybavené "Visitor Centre" umožňuje v mikrobusech projet podzemními tunely a strojovnou a na širokoúhlém plátnu zhlédnout show o boji energetiků se špičkami odběru i záběry z neobyčejně pracné výstavby inženýrského díla, která probíhala v nitru hory. V současné době je třetí největší přečerpávací elektrárnou světa.

AUTOR: Jan Tůma (Dinorwic)

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů