Pátek, 29. března 2024

Česká republika a Sasko budou spolupracovat na ozdravení Krušných hor

Česká republika a Sasko budou spolupracovat na ozdravení Krušných hor

Intenzivně spolupracovat na ozdravení Krušnohoří a v oblasti obnovitelných zdrojů energie chtějí Česká republika a Sasko. Záměr si tento týden potvrdili saský ministr zemědělství Frank Kupfer a náměstek ministra zemědělství pro Společnou zemědělskou a rybářskou politiku Juraj Chmiel na společné konferenci o Krušných Horách.

Čeští a Saští experti si budou vyměňovat zkušenosti s výrobou a využíváním energie z obnovitelných zdrojů. "Základním úkolem je nalézt vyvážené využívání zemědělské půdy, aby bylo dost polí pro potravinářské i energetické plodiny," říká náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Konference na téma "Imisní škody a adaptace na změny klimatu v Krušných horách v Sasku a ČR - staré a nové výzvy" byla zaměřená na spolupráci České republiky a Saska při obnově imisně poškozeného území, rekonstrukci porostů, vápnění lesních porostů Krušných hor a další opatření včetně podpory ze strany EU. Náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel k tomuto dodává: "Úzká oboustranná spolupráce je zcela nezbytná pro revitalizaci a zabránění dalšímu imisnímu poškozovaní Krušných hor".

Jedním z možných způsobů, jak by Sasko a Česká republika mohly oživovat území Krušných Hor, je společná chemická meliorace postižených půd. Znamená to vápnění půdy, aby přestala být kyselá a opět se na ní dařilo původním druhům. Mezi ty patří například smrky, které jsou velmi důležité pro zadržení vody v krajině. Tím pomáhají zabraňovat povodním a erozím. "Opětovné zalesnění holých vršků je velmi účinným protipovodňovým opatřením. Společný výzkum a sledování zdravotního stavu lesa i vodního režimu v budoucnu proto jistě přinesou konkrétní výsledky," dodal náměstek Chmiel. Lesnicko-technická opatření, která by lesníci provedli jednotně na obou stranách Krušných Hor, můžou pomoct při záchraně některých druhů. Například pro chráněného tetřívka obecného je důležité vhodné prořezávání lesa, aby měl dost životního prostoru i světla pro rostliny a byliny, kterými se živí.

Náměstek Chmiel také informoval saského ministra o návštěvě evropského komisaře pro zemědělství a rozvoj venkova Daciana Cioloşe v České republice dne 11. dubna 2011. Hlavním tématem jednání bylo zastropování výše přímých plateb. Z jednání s eurokomisařem vyplynulo, že zastropované peníze by měly zůstávat v národní obálce daného členské státu. "Zavedením cappingu by byla nejvíce zasažena právě Česká republika, protože české zemědělské podniky mají v průměru větší rozlohu, než například v západních státech EU, a proto je jedním z našich hlavních cílů tomuto návrhu Evropské komise zabránit", říká náměstek Juraj Chmiel.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů