Čtvrtek, 25. dubna 2024

BP udeřila na spoluviníky loňské havárie

Vlastníka ropné plošiny, firmu Transocean, žaluje BP o 40 miliard dolarů. Firma by měla spolu s BP platit i pokutu od USA ve výši 20 miliard dolarů.

BP udeřila na spoluviníky loňské havárie

Přesně rok po havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu se britský energetický koncern BP rozhodl zbavit se právní cestou nálepky jediného viníka katastrofy. V den výročí exploze plošiny Deepwater Horizon podala BP žaloby na společnosti Transocean, Cameron, Hulliburton a další, které se podílely na provozu plošiny. Viní je z nedbalosti a podílu na loňské katastrofě a vymáhá od nich desítky miliard dolarů.

Společnost tak na poslední chvíli využila roční lhůty, v níž se firmy zúčastněné na havárii mohly navzájem zažalovat.

BP se v žalobách zaštiťuje závěrečnou zprávou komise vytvořené prezidentem USA Barackem Obamou. Ta letos v lednu konstatovala, že za největší únik ropy do moře v historii USA mohly "soustavné systémové chyby a hrubá nedbalost několika společností".

Koncern BP byl dosud označován za hlavního viníka ekologické katastrofy, k níž došlo loni 20. dubna večer blízko pobřeží amerického státu Louisiana. V hloubce 1,6 kilometru pod hladinou moře tehdy praskl vrt Macondo a uvolněný metan kvůli nefunkčnímu pojistnému ventilu vystoupil až k ropné plošině Deepwater Horizon. Následná exploze si vyžádala životy 11 přítomných dělníků. Plošina se dva dny nato potopila.

Celkové náklady na likvidaci následků katastrofy a vyplácení náhrad poškozeným se od té doby podle BP vyšplhaly na 40,9 miliardy dolarů (zhruba 678 miliard korun).

Právě o tuto částku teď Britové žalují švýcarský Transocean, který byl majitelem potopené plošiny. Jde o nejvyšší sumu, již BP žalobami vymáhá.

BP, která spoluvlastnila vrt Macondo, viní Transocean z toho, že jeho plošina nebyla schopna provozu na moři. "Na plošině nebylo 20. dubna v pořádku vůbec nic. Selhaly bezpečnostní systémy i ostatní zařízení. Nic neprošlo řádnou kontrolou," tvrdí BP v žalobě.

Britská společnost svaluje vinu především na personál Transoceanu. Ten podle ní nezvládal dostatečně obsluhu zařízení a po vypuknutí požáru na plošině nebyl schopen koordinovat záchranné práce.

Vedení firmy Transocean se takovým nařčením brání a vinu naopak připisuje BP. "Deepwater Horizon byla prvotřídní ropná plošina, na které pracoval ten nejlepší personál. Jeho bezpečnost ohrozila společnost BP, tedy provozovatel vrtu Macondo," uvedl mluvčí švýcarské firmy Lou Colasuonno.

Podle Transoceanu je žaloba, již na něj a na další společnosti BP podala, známkou zoufalství Britů. "BP se snaží vyvléci jak ze společné odpovědnosti za plošinu, která vyplývala z našich smluv, tak ze zodpovědnosti za loňskou havárii," prohlásil Colasuonno.

"Zoufalá" by ale podle odborníků mohla být sama firma Transocean, pokud by jí federální soud v New Orleans, jenž se bude žalobou zabývat, nařídil vyplatit BP požadovanou částku 40 miliard dolarů.

Tržní hodnota Transoceanu je totiž mnohem nižší - pohybuje se kolem 24 miliard dolarů.

Část náhrady škody za loňskou ropnou havárii by měl podle britského gigantu poškozeným vyplatit také výrobce pojistného vrtného ventilu, americká firma Cameron. Ve chvíli, kdy praskl vrt, ventil podle BP selhal a neuzavřel se. Následně pak došlo k rozsáhlému úniku ropy do vod Mexického zálivu.

Zmíněné firmy by měly podle BP společně financovat také pokutu od USA ve výši 20 miliard dolarů.

BP od havárie vyplatila poškozeným na náhradách už 19 miliard. Velké výdaje i ztráta dobré pověsti se podepsaly na tom, že tržní hodnota firmy klesla během prvních měsíců po nehodě o 70 miliard dolarů na 140 miliard dolarů.


Účet za škodu

40,9,miliardy dolarů
V přepočtu zhruba 678 miliard korun dosáhly podle BP mimořádné výdaje spojené s loňskou havárií ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. O stejnou sumu teď BP žaluje společnost Transocean.

19 miliard dolarů
V přepočtu 315 miliard korun vyplatila prozatím BP na náhradách poškozeným Američanům a firmám z Lousiany.

20 miliard dolarů
Zhruba 331,8 miliardy korun činí výše pokuty, již má BP zaplatit Spojeným státům za ekologickou havárii. Pokud se prokáže, že odpovědnost za nehodu nesly i jiné firmy, částka se mezi ně rozloží podle podílu zavinění.

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů