Čtvrtek, 25. dubna 2024

Televizní moderátor vyzve Sarkozyho

Prezidentský kandidát Nicolas Hulot je hvězdou pořadů o přírodě. Druhý nejpopulárnější Francouz může přilákat středové voliče.

Televizní moderátor vyzve Sarkozyho

Do politiky vstupuje jeden z nejpopulárnějších Francouzů. Pětapadesátiletý Nicolas Hulot, moderátor sledovaných televizních pořadů o přírodě, nedávno skončil v anketě o nejoblíbenější veřejnou osobnost na druhém místě.

Teď oznámil, že se pustí do prezidentského klání, které čeká Francii v příštím roce. Hodně tak zamíchá kartami.

Pro prezidenta Nicolase Sarkozyho je to nepříjemná komplikace. Nicolas Hulot má bezesporu potenciál přilákat značná procenta středových voličů.

"Chci společnost bránit před plány, které jdou na úkor ekologických a sociálních priorit," vysvětloval Hulot svůj vstup do politiky.

Nováček v politice

Hulotovou výhodou je svěží projev, neokoukanost v politice. Je pohotový, umí zaujmout. To uplatnil i při představení své kandidatury.

"Chci poprvé vstoupit do prezidentského souboje, protože mi záleží na naší budoucnosti, chci změnit ekonomické vzorce, které ničí naši společnost," řekl Hulot ke své kandidatuře.

Ke svému prohlášení si vybral předměstí Seine-Saint-Denis na severu Paříže. Mluvil svěže a emotivně, stejně jako ve svých pořadech.

Jeho televizní pořad Ushuaia, který běží už od roku 1987, se stal ve Francii kultovní záležitostí. Hulotův chlapecký úsměv láká k obrazovkám smířlivé středové voliče.

Někoho by podle slovníku napadlo, že Hulot je spíše levičák. Ve Francii je ale politická scéna vnímavá k sociálním otázkám, Hulot tak patří opravdu spíš k levému středu.

Pro mnoho radikálních ekologických aktivistů navíc Hulot není spřízněnou osobou. Vytýkají mu, že jeho nadace ve prospěch životního prostředí se neštítí peněz, které jí posílají velké nadnárodní společnosti jako L´Oréal či energetický gigant EdF.

Hulot do voleb významně promluvil už v roce 2007. Sepsal tehdy své požadavky na téma ochrany přírody. Teprve když ostatní kandidáti slíbili, že budou ekologická témata respektovat, se ze souboje stáhl. Nyní chce dokázat víc.

Prostor pro Zelené

Může ho inspirovat raketový vzestup Zelených v sousedním Německu. Tam nahrává jejich popularitě odpor Němců k jaderné energetice, který posílil po nedávné japonské katastrofě. Ve Francii, která získává zhruba 80 procent elektřiny z jádra, je to jiné. Zelení, kteří již jednou vládli v koalici se socialisty, tam přesto mají prostor pro zvětšení volebních zisků.

Kandidát Hulot sice nemůže počítat s tím, že by se mu podařilo postoupit do druhého kola, v prvním kole voleb ale může být významným hráčem. Jeho hlasy budou chybět jak Sarkozymu, tak socialistickým kandidátům. Ve volbách navíc není vyloučené jakékoli překvapení.

Nedávné průzkumy například katapultovaly vzhůru Marine Le Penovou, čerstvou předsedkyni francouzské ultrapravice. Nečekané zisky středolevých kandidátů byly důvodem, proč její otec Jean-Marie Le Pen postoupil v roce 2002 překvapivě do druhého kola na úkor socialistického kandidáta Lionela Jospina.

Už nyní je zřejmé, že v prezidentských volbách budou soupeři hodně tříštit síly. Sarkozymu ublíží třeba i centrista Jean-Louis Borloo, bývalý ministr životního prostředí, který chce rovněž kandidovat.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů