Čtvrtek, 28. března 2024

Obnova japonských měst po zemětřesení a cunami může trvat 10 let

Obnova japonských měst po zemětřesení a cunami může trvat 10 let

Obnova japonských obcí a měst zničených rozsáhlým březnovým zemětřesením a následnou vlnou cunami by mohla trvat deset let, je přesvědčen poradní orgán japonské vlády. V Tokiu dnes stovky farmářů požadovaly odškodnění za zemědělskou produkci, kterou znehodnotila radiace.

"První tři roky budou potřeba na úkoly, jakými jsou výstavba silnic a přechodného ubytování," říká Džun Lio z japonské rady pro obnovu, tedy úřadu, který byl vytvořen po přírodních katastrofách, aby vládě radil při obnově země.

Další čtyři roky může podle Lioa trvat opětné vybudování měst a úplná obnova zabere ještě déle. "Musíme si uvědomit, že postižené území je mnohem větší než Kóbe," připomněl Lio japonské město, které v roce 1995 zasáhlo silné zemětřesení.

Rada pro obnovu, která sestává z akademiků, místních politiků, podnikatelů a také buddhistického duchovního, dále upozornila, že při obnově je nutné překonat politické rozdíly. To se však zatím příliš nedaří.
Japonský premiér Naoto Kan se opakovaně stal terčem kritiky kvůli způsobu, jakým krizi řeší. Nejnověji mu dnes vytklo chyby několik členů jeho vlastní strany.

Před ústředím firmy TEPCO, která provozovala poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima 1, se dnes sešly stovky farmářů a požadovaly kompenzace za zemědělské produkty znehodnocené uniklou radiací. "Jenom u špenátu jsme ztratili 22 milionů jenů (asi 4,4 milionu korun)," řekl agentuře Reuters zemědělec z prefektury Ibaraki.

Vláda již dříve slíbila, že postižené farmáře a rybáře odškodní, zatím ale neřekla jakou částkou. Odškodnění některým z postižených začíná dnes vyplácet TEPCO. V první fázi firma vyplatí milion jenů (přibližně 200.000 korun) rodinám, které musely být evakuovány z blízkosti elektrárny.

Ve Fukušimě 1 zatím pokračují práce na odstranění následků katastrofy. Agentura Kjódó uvedla, že z prvního reaktoru elektrárny možná uniká voda. Zda tomu tak skutečně je, mají zjistit roboty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů