Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vzhledem k tomu, že ukončení příjmu žádostí pro XXIII. a XXIV. výzvu OPŽP připadá na neděli, bude konec příjmu žádostí posunut na následující pracovní den. Své žádosti můžete donést na krajské pracoviště nebo na podatelnu SFŽP ČR ještě v pondělí 2. května do 16 hodin.

Podle výzkumu na frankfurtském veletrhu uvedlo 90 % respondentů, že jsou ochotni vydat více peněz za kvalitnější a luxusnější produkty. Čtyři z deseti dotázaných by dokonce byli ochotni vydat o hodně více. Spotřebitelská brzda je tak odbrzděna.
V průzkumu se dále ukázalo, že kromě kvality je pro 88 % respondentů rozhodující dobrý design. Kvalita a forma už nestačí, zboží musí být vyráběno s ohledem na trvalou udržitelnost - 60 % dotázaných sleduje, zda jsou výrobky z ekologické produkce nebo zda proces jejich výroby je sociálně odpovědný. Pokud zboží splňuje tato kritéria nadmíru, je 70 % zákazníků ochotno zaplatit více.

"Potisk sítotiskovým lakem má jednu obrovskou výhodu, a to, že papír zůstává recyklovatelný," říká Jan Hodek, technický ředitel Astronu a dodává: "Na to v dnešní době klienti slyší, protože ekologie je v dnešní době velkým tématem. A nepopíráme, že to má i ekonomický důvod, protože přelakovat obálku je levnější než její laminace." Podle jeho slov se v případě laminace stává z papíru kombinovaný odpad a je s ním třeba nakládat jinak, než s tradičním smíšeným odpadem, jímž je právě třeba časopis s lakovanou obálkou.

Společnost H&M představila novou značku oblečení s názvem Uvědomělá kolekce (Conscious Collection). Nový subbrand vznikl v souvislosti s dlouhodobou snahou prezentovat H&M jako společensky zodpovědného a etického prodejce. Modely z nové kolekce jsou vytvořeny ekologicky šetrně z přírodních nebo recyklovaných materiálů.

Veletrh potvrdil, že trendem v digitálním tisku je stále silnější nástup ekologických technik, které nastartoval před pár lety nástup latexové tiskové technologie od HP. Latexový inkoust neobsahuje těkavé organické látky a nepoškozuje tak nejen životní prostředí, ale ani zdraví obsluhy. Je možné ho tedy použít například i v supermarketech pro potisk reklamních nosičů, které přijdou do styku s potravinami. Na nástup těchto inkoustů samozřejmě zareagovali i výrobci materiálů, a výstaviště se tak doslova hemžilo materiály, jejichž základním prvkem není PVC. V poslední době se objevují přímo požadavky zadavatelů na výrobní proces, odpovídající strategii minimální uhlíkové stopy a zelené společnosti.

Pobočky Commerzbank v Německu spotřebovávají venkovním osvětlením od minulého roku méně energie. Důvodem je výměna vnější signalizace a venkovního osvětlení výloh v loňském roce. Spotřeba elektrického proudu za osvětlená firemní loga a výlohy klesla dokonce o 82 %. To odpovídá úspoře 5,3 milionu kWh nebo také 3500 t kysličníku uhličitého. Ekologická bilance Commerzbank bude tímto odlehčena o průměrnou roční spotřebu energie 1500 domácností. Nyní používá nová loga více než 1200 poboček Commerzbank v Německu. Modernizované výkladní skříně jsou navíc již osvětlovány LED diodami, které využívají proud výrazně efektivněji než jakýkoli jiný světelný zdroj. Mimo to banka profituje z nižších nákladů na údržbu právě na základě delší životnosti používaných LED žárovek. LED diodami jsou vybaveny i výlohy a loga kanceláří v České republice a na Slovensku.

Na dotazy čtenářů serveru Ekonom.cz odpovídal. Ivan Fuksa., ministr zemědělství za ODS.

OTÁZKA: Jak chcete regulovat dotace pro bioplynové stanice, aby se neopakoval stejný průšvih jako s fotovoltaikou?

Teoreticky hrozí další průšvih, proto navrhuji, aby se u bioplynových stanic uplatnil model z Německa: je do nich povinné dávat 30 procent hmoty, která vznikla jako odpad z aktivní zemědělské činnosti. Bioplynová stanice má být doplňkem, ne hlavní aktivitou zemědělce.

OTÁZKA: Nemělo by ministerstvo zemědělství stanovit nějaké limity >>minimální půdy pro zemědělskou produkci<
Musíme zachovat produkční kapacitu českého zemědělství. Zasít pšenici místo řepky je možné z roku na rok. Zemědělská půda, o kterou přijdeme v důsledku zastavování, je nenávratně ztracena. Tomu se snažíme zabránit.

Kompletní znění on-line rozhovoru najdete na Ekonom.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů