Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo zemědělství poskytne letos na ochranu genetických zdrojů 60 milionů korun

Šedesát milionů korun dotací dostanou letos instituce a soukromníci, kteří pečují o genetické zdroje rostlin, mikroorganismů a hospodářských a užitkových zvířat. Peníze jim poskytne Ministerstvo zemědělství v rámci svého Národního programu ochrany genetických zdrojů pro výživu a zemědělství.

Ministerstvo zemědělství poskytne letos na ochranu genetických zdrojů 60 milionů korun

Dotace mohou čerpat pouze univerzity, Akademie věd ČR, soukromé a veřejné výzkumné instituce, podnikatelé i soukromníci, kteří jsou účastníky Národního programu ochrany genetických zdrojů pro výživu a zemědělství. Jejich úkolem je zachovávat genetické zdroje a poskytovat o nich veškeré informace do mezinárodních a národních databází. Genetické zdroje poskytují základ pro další rozvoj plodin a zvířat, například při jejich šlechtění nebo zlepšování hospodářských vlastností a pro cílené šlechtění na speciální požadavky, třeba na vypěstování odrůd odolných proti suchu a chorobám.

Jenom z rostlinných genobank a kolekcí předávají jejich koordinátoři ročně zhruba 5000 položek pro další využití, a to jak našim, tak zahraničním zájemcům pro účely šlechtění, výzkumu a vzdělávání. "Česká republika se úspěšně zapojila do mezinárodní spolupráce. Má v práci s genetickými zdroji dlouhou tradici, v národních kolekcích plodin je uloženo přes padesát tisíc položek. Až pět tisíc vzorků z nich si každý rok vyžádají uživatelé," uvedl koordinátor podprogramu genetických zdrojů rostlin Ladislav Dotlačil z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Například odrůdu pšenice dvojzrnky Rudico a pšenice špaldy Rubiota nebo odrůdu pšenice Vlasta s geny rezistence vůči chorobám vyšlechtili odborníci za pomoci zdrojů z genobank. Pšenici dvojzrnku a špaldu hojně pěstovali ve středověku, později je z polí vytlačily jiné druhy obilí. Jejich vzorky ale uchovávali v genobankách. Právě ty pak posloužily k vyšlechtění vylepšených odrůd. Dvojzrnku a špaldu pak začali znovu vysívat na pole, protože mají specifickou kvalitu a jsou základem pro velmi chutné pečivo.

Genetické zdroje také posloužily při ekologickém projektu revitalizace a znovuzakládání květnatých luk. V genobankách totiž uchovávají i semena různých lučních květin a trav.

Hodnota genetických zdrojů roste s rozvojem biotechnologií a šlechtění nových odrůd plodin a plemen. Jejich ochrana je pro vyspělé státy důležitou prioritou. Česká republika se podílí na mezinárodních programech v rámci Evropské unie a světové organizace pro výživu FAO. Současně tím plní některé úkoly vyplývající z mezinárodních závazků Úmluvy o biologické rozmanitosti. V celoevropském kontextu má Česká republika na poli péče o genetické zdroje velmi dobrý kredit.

Nejenom zemědělství, ale i další resorty využívají genetické zdroje. Jejich ochrana znamená shromažďování, dlouhodobé uchovávání, dokumentaci, charakterizaci, konzervaci a využívání podle přesně daných pravidel a v souladu s mezinárodními závazky.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů