Pátek, 29. března 2024

Odevzdaný elektroodpad ušetřil denní spotřebu energie celé Prahy

Obyvatelé Prahy v loňském roce při zpětném odběru odevzdali k recyklaci více než 68.000 televizorů a počítačových monitorů, celkem odevzdali 1361 tun elektroodpadu. Společnost Asekol, která sběr a recyklaci zajišťuje, spočítala, že se tak loni Pražanům podařilo v přepočtu na energii uspořit 196.723 litrů ropy nebo denní spotřebu elektřiny celé metropole.

Odevzdaný elektroodpad ušetřil denní spotřebu energie celé Prahy

"Každý člověk může chránit přírodu už jen tím, že odevzdá elektroodpad do sběrného dvora nebo jej vyhodí do speciálních kontejnerů, nikoli do popelnice nebo do přírody," řekla Ansorgová. V Praze se podařilo sběrem elektroodpadu za loňský rok snížit produkci oxidu uhličitého o 2,11 kilogramu na jednoho občana. Takové množství jedovatého oxidu vyprodukuje motorový vlak během osmi jízd mezi Prahou a Ostravou.

"Přestože se naše environmentální vyúčtování týká pouze televizorů a počítačových monitorů, přínos pro životní prostředí představuje i recyklace všech ostatních druhů elektrospotřebičů," doplnila.

Nejvíc starých televizorů a monitorů sebrali lidé ve středních Čechách - téměř 83.000 kusů. Nejméně se činili obyvatelé Karlovarského kraje. I ti ale sebrali více než 13.000 spotřebičů. Televize a počítačové monitory tvoří 78 procent objemu zpětné odebraných elektrospotřebičů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů