Úterý, 19. března 2024

Stráský nasadil na Šumavě proti kůrovci chemii

Stráský nasadil na Šumavě proti kůrovci chemii

Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský začal podle ekologického Hnutí Duha používat v lesích proti kůrovci chemii, ačkoliv k tomu nemá povolení. Hlídky ekologů našly údajně podél lesních cest stovky otrávených lapáků a trojnožek. Organizace proto podala podnět k šetření České inspekci životního prostředí, jak sdělil včera Jan Bláha z tohoto hnutí. Lesníci parku informace ekologů potvrdili. Inspekce může parku uložit sankci do milionu korun.

"Použití insekticidů se potvrdilo ve II. zónách. Ty mohou být jak bezzásahové, tak zásahové. Zatím provádíme šetření v terénu, nemáme k dispozici plán péče o daná území, ten není stejný jako loni. Musíme zjistit aktuální stav. Insekticidy použili, ačkoliv neměli udělenou výjimku," řekla Jitka Koubalíková z inspekce. Výjimka se podle ní nedá udělit zpětně.

Všechna obranná zařízení - lapáky, lapače i trojnožky - lze použít bez insekticidů, pouze s feromonovými odparníky, které přilákají kůrovce, kteří se potom musejí z lesa odvézt. Pokud se chemie použije, usmrtí je na místě, vysvětlila Koubalíková. Inspekce by měla rozhodnout do 30 dnů.

Stráský usiluje o to, aby získal speciální výjimku, aby nemusel v parku dodržovat zákon a mohl použít pesticidy, uvedlo v tiskové zprávě Hnutí Duha. Státní správa opakovaně řeší jeho žádost a letos již podruhé zahájila správní řízení, jehož je Hnutí Duha účastníkem. Zatím však výjimka udělena nebyla. Ředitel tedy evidentně vážně a vědomě porušil zákon o ochraně přírody a krajiny, napsali ekologové. Jan Stráský v pondělí prohlásil, že park je na rojení kůrovce letos připraven lépe než loni. Ve smrkových porostech na území parku je od 22. dubna rozmístěno asi 33 600 kusů obranných prostředků, tedy ležících i stojících lapáků, lapačů či trojnožek.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů