Pátek, 29. března 2024

Další past na Michálka

Další past na Michálka

Vicepremiér bez pravomocí Radek John vyzval Libora Michálka, ať se mu postaví po bok v boji s korupcí. Že by se bývalý šéf Státního fondu životního prostředí, který odhalil plány na vykrádání jemu svěřené instituce, konečně dočkal satisfakce? Spíše by vstupem do Johnova úřadu promrhal kredit, jejž si získal. Vždyť tato vláda nechce potírat úplatkářství o nic rozhodněji než kabinety předchozí.

Michálek je toho živým důkazem: Rozpoutáním aféry exministra Drobila zachránil státu nejméně tři miliardy za předraženou opravu pražské čistírny odpadních vod. Místo pochvaly byl odvolán. Nový ministr Chalupa ho mohl vrátit do funkce a předvést, že vláda si cení odvážných úředníků. Jenže to neudělal, a tak vyslal výhrůžné poselství do všech státních úřadů: Ruce pryč od korupčníků!

Již sám vznik Johnovy kanceláře pro zdvihání obočí nad korupcí jen dále diskredituje jakýkoliv boj s úplatkářstvím. A pokud k němu Michálek nastoupí, pak by to mělo být vnímáno spíše jako završení pomsty: Muž, který se stal nejznámějším českým "whistleblowerem", byl za svůj pískot na poplach uklizen do polstrované místnosti, kde si může pištět do roztrhání těla.

Navíc se nelze ubránit dojmu, že John láká Michálka i proto, aby nadzvedl premiéra, který ho vypudil z křesla ministra vnitra. Jak by asi reagovala ODS, kdyby se zaměstnancem Úřadu vlády stal člověk, jenž odrovnal jejího místopředsedu? To všechno jsou zakuklené hry, jež veřejnost už nechápe, a hlavně - pochopit nechce. Michálek by tak měl úzkostlivě zvažovat, zda se stát jejich součástí.

A vlastně je smutné, že se do nich dál nechává vtahovat i John. Místo toho, aby uznal, že se nechal napálit, když se stal reklamní tváří Věcí veřejných. Místo toho, aby práskl dveřmi Strakovky, rozpomněl se na literární řemeslo a sepsal otevřenou zpověď o svých prožitcích v politice, včetně Michálkovy story. Možná by to bylo inspirativní čtení i pro jeho nástupce na ministerstvu vnitra.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů