Čtvrtek, 28. března 2024

Už dvaašedesát školek se zapojilo do Mrkvičky

Už dvaašedesát školek se zapojilo do Mrkvičky

Již půl roku pomáhá projekt Mrkvička s ekologickou výchovou v mateřských školách na Vysočině. Za tuto dobu se do něj přihlásilo 62 školek.

Mrkvička je název projektu podporujícího ekologickou výchovu do mateřských škol kraje Vysočina, kterému v listopadu 2010 vdechla život organizace Chaloupky o.p.s. Během prvního půl roku toho realizační tým stihl už hodně. "V databázi je zaregistrováno dvaašedesát školek, v lednu a únoru proběhla první série metodických seminářů nazvaných Čtvero ročních období ve Velkém Meziříčí, v Havlíčkově Brodě a v Pelhřimově a na konci března i krajská konference o ekologické výchově v mateřských školách," přibližuje Jana Čížková, členka programového týmu. Ve stejné době byly školkám odeslány i tištěné bulletiny tematicky zaměřené na problematiku školních zahrad.

V mimořádné rozesílce pak mrkvičkové školky obdržely metodickou pomůcku "Vývoj mravence", pětivrstvé puzzle znázorňující vývoj mravence. V dohledné době se učitelky MŠ mohou těšit na exkurzi do Brna, která je stejně jako ostatní aktivity projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost zdarma díky podpoře z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. "Mezi Soběšice a Útěchov se do lesní školky Jezírko, která je jedním z pracovišť střediska ekologické výchovy Lipka, účastnice vydají třiadvacátého května," upřesňuje Čížková. Přihlášky na tuto akci již byly spuštěny na webu Chaloupek (www.chaloupky.cz).
Pedagogové mateřských škol mohou mimo jiné využívat i poradenství. Na programový tým ve složení Marie Rajnošková, Jana Čížková a Jana Audy se mohou obracet např. s žádostí o pomoc při realizování projektů týkajících se ekologické výchovy v MŠ, pomoc s přípravou akcí, zapůjčení odborné literatury či metodických pomůcek, zřízení a využití školní zahrady, ekoprovoz MŠ a podobně.

Více informací poskytne:

Martina Jindřišková, 733 152 581, martina.jindriskova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů