Čtvrtek, 28. března 2024

Gemec dostal od ÚOHS za ekologický tendr pokutu 30.000 korun

Gemec dostal od ÚOHS za ekologický tendr pokutu 30.000 korun

Akciová společnost GEMEC - UNION porušila zákon o zakázkách ve zhruba desetimilionovém tendru na analýzu rizik ekologické zátěže kalového rybníka v areálu bývalého uhelného dolu Jan Šverma v Žacléři na Trutnovsku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jí za to uložil pokutu 30.000 korun. ČTK to dnes zjistila z webu antimonopolního úřadu. Pokuta je pravomocná, Gemec se proti ní neodvolal.

Tendr vyhrála pražská společnost Aquatest. Výběrové řízení ale napadly firmy Vodní zdroje Ekomonitor a BIOANALYTIKA CZ, které podaly společnou nabídku. Napadaly hodnocení nabídek, výběr nejvhodnější nabídky i zadávací podmínky. Zpochybnily například zadavatelem stanovený interval pro výši nabídnuté bankovní záruky.

Se svými námitkami se Vodní zdroje Ekomonitor a Bioanalytika obrátily nejdříve na zadavatele. Nedostaly ale jasné vyjádření, zda Gemec - Union námitkám vyhověl, či nikoliv. Právě za to firma od ÚOHS dostala pokutu, ostatní námitky antimonopolní úřad zamítl. "Dokumentace o veřejné zakázce neobsahuje žádný doklad, že by se zadavatel námitkami věcně zabýval, respektive o nich věcně rozhodoval," uvedl místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Firmě, která zakázku zadávala, hrozila pokuta až deset milionů korun. Při stanovení její výše vzal antimonopolní úřad v úvahu například skutečnost, že postup zadavatele neovlivnil výběr nejvhodnější nabídky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů