Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Německo spustilo svůj první komerční projekt větrných elektráren v Baltském moři. Jednotku s označením Baltic 1 slavnostně otevřela kancléřka Angela Merkelová.

Společnost Bohemia Energy zdraží od července plyn v průměru o devět procent. Růst cen je způsoben zdražením ropy v posledních týdnech. V minulém týdnu oznámil zdražení plynu také dominantní tuzemský dodavatel RWE Transgas, který od června zvedne ceny v průměru o 9,5 %. E.ON zdraží plyn o sedm procent.

Předpokládaná hodnota zakázek na práce ve státních lesích po roce 2012 dosáhne přibližně 7,6 miliardy korun. Firmy se během pěti let o zakázky utkají celkem na 117 územních jednotkách. Na tiskové konferenci to včera uvedli zástupci státního podniku Lesy České republiky. Tendr kritizují například ekologické Hnutí Duha a některé dřevozpracovatelské organizace.

Česká elektrárenská společnost ČEZ obnovila v únoru výstavbu obřího větrného parku v Rumunsku, kterou loni v srpnu přerušila kvůli sporu s tamními úřady ohledně stavebních povolení. Informaci včera přinesla agentura Reuters. Projekt by měl být dokončen v příštím roce.

Do boje proti zhruba 2000 tun odpadků, které zamořují ulice italské Neapole, narukovala místní armáda. Zhruba 170 vojáků vyzbrojených více než 70 nákladními automobily má jihoitalskému městu pomoci vypořádat se s pokračující krizí kolem nefungujícího sběru odpadků, jejichž hromady už rozčílení obyvatelé několikrát zapálili, napsal dnes zpravodajský server BBC News.
Je to už podruhé od roku 2008, kdy byla do boje proti odpadkům v Neapoli povolána armáda. Tehdy očištění Neapole slíbil v rámci předvolební kampaně Silvio Berlusconi - a na nějakou dobu skutečně uspěl. Ale po třech letech je zapáchající problém zpět, dílem kvůli technickým selháním místních spaloven a částečně kvůli nedostatku investic do nových skládek, když ty staré jsou už plné.
Někteří italští komentátoři ovšem míní, že Berlusconi nyní dramatického tahu nasazení vojáků do úklidu odpadků v Neapoli jen využívá k získání popularity před místními volbami plánovanými na tento měsíc.

Na čtyři a půl měsíce do vězení poslal v pátek novozélandský soud dva Němce, kteří přiznali, že do země přijeli s úmyslem chytat a nelegálně vyvézt místní chráněné gekony. Informovala o tom dnes agentura AP.
Maximální trest za tento čin je půlroční vězení; zmírnění trestu oba muži dosáhli přiznáním.
Do problémů s novozélandskými zákony na ochranu přírody se koncem ledna dostali také dva Češi, které novozélandská policie zatkla za údajný pokus pašovat ze země vzácné orchideje. V únoru pak novozélandský soud rozhodl o tom, že děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Čihalík a bývalý pracovník České inspekce životního prostředí Jindřich Šmiták musí za nedovolené trhání rostlin zaplatit každý 7500 novozélandských dolarů, tedy asi 138.000 českých korun. Oběma přitom hrozilo až tříleté vězení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů