Středa, 24. dubna 2024

Zaklínadlo jménem ČEZ

Zaklínadlo jménem ČEZ

Dividendy energetické společnosti ČEZ byly vždy víc politickou než ekonomickou součástí veřejných financí. Před volbami chtěla ČSSD rozpustit příjem z ČEZ na třináctý důchod, programové prohlášení Nečasova kabinetu výslovně uvádí, že veškeré dividendy firem s majetkovou účastí stát využije na reformu důchodového systému poté, co se reforma zahájí. A teď ministr financí tvrdí, že vláda musí nejdřív uhradit staré závazky (převážně ekologické). Na penzijní reformu se dividendy z ČEZ přesunou až tehdy, když se závazky zaplatí. Jenže to prý už ministr nebude ministrem.

Předpokládáme-li, že nehodlá funkci opustit předčasně, pak je nasnadě se ptát, co vlastně penězi z ČEZ hodlá vláda platit. Loni je rozpustila v ekologických závazcích a také ve fondu dopravní infrastruktury. Tam by ale podle všech předchozích vyjádření peníze z energetiky už jít neměly. Dividenda ČEZ se zatím pohybuje kolem dvaceti miliard a už předchozí ministr financí Janota počítal s tím, že bude platit jak ekologii, tak i důchody. Současný ministr práce a sociálních věcí Drábek chtěl už letos využít celou dividendu na financování reformy penzí, což vlastně potvrzoval i Miroslav Kalousek, který tvrdil, že se bude snažit letošní dividendu ČEZ uchránit pro potřeby důchodové reformy.

Snaha zachovat příjmy ČEZ pro důchodce zjevně vyšla naprázdno poté, co vláda v dubnu znovu otevřela ekotendr. A Kalousek si coby jeho duchovní otec připravuje půdu pro budoucí výdaje, které mají i v těch nejoptimističtějších variantách dosáhnout mnoha desítek miliard korun, byť rozložených na několik let. Podle toho se dá soudit, že asi padá zatím nejpravděpodobnější varianta, že ekotendr zůstane bez vítěze.

Diskuse ohledně použití dividend ČEZu potvrzují, že vláda nemá jasno v tom, co při daném stavu veřejných financí považuje za nejdůležitější. Pokud je to ekotendr, slušelo by se to říct na plno. A pokud je to důchodová reforma, pak by nikdo neměl zpochybňovat využití peněz z ČEZu. Jasné slovo ale zatím nikdo neslyšel.

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů