Pátek, 19. dubna 2024

Připravované nař. vl. o finančním zajištění podle zákona o předcházení ekologické újmě

Účelem navrhované právní úpravy je provedení zákonného zmocnění, které je obsaženo v ustanovení § 14 odst. 5 zákona č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě a o její nápravě a o změně některých zákonů.

Připravované nař. vl. o finančním zajištění podle zákona o předcházení ekologické újmě

Podle tohoto ustanovení, které nabývá účinnosti dnem 30. dubna 2011, má vláda stanovit nařízením způsob hodnocení rizik, kritéria posuzování dostatečného finančního zajištění a bližší podmínky provádění a způsobu finančního zajištění k provedení preventivních a nápravných opatření. Navrhovaná právní úprava je v souladu s tímto zákonným zmocněním.

Zákon č. 167/2008 Sb. stanoví v § 14 provozovatelům, kteří vykonávají provozní činnost uvedenou v příloze č. 1 k tomuto zákonu, povinnost zabezpečit finanční zajištění k náhradě nákladů podle tohoto zákona. K tomu je provozovatel povinen provést hodnocení rizik jednotlivých provozních činností uvedených v příloze č. 1 k tomuto zákonu, které hodlá provozovat, a toto hodnocení průběžně aktualizovat v případě významných změn provozní činnosti. Bez zabezpečení finančního zajištění podle tohoto zákona nelze vykonávat činnost uvedenou v příloze č. 1 k tomuto zákonu. Ustanovení § 14 zákona č. 167/2008 Sb. nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2013.


Předkládací zpráva

Odůvodnění

Materiál

Příloha

Zdroj: HK ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů