Pátek, 26. dubna 2024

IVECO ECODaily Electric - alternativa pro rozvážkovou službu

IVECO ECODaily Electric - alternativa pro rozvážkovou službu

ECODaily Electric představuje budoucnost dopravy ve městě: má klasifikaci ZEV (vozidlo s nulovými emisemi), takže jde o užitkové vozidlo, pro které neplatí dopravní omezení, jež platí pro vozidla se spalovacími motory.
EcoDaily Electric je ideální pro jízdy na krátkou vzdálenost a rozvážkovou službu a optimalizuje výhody elektrického pohonu: stále poskytuje maximální točivý moment motorgenerátoru a je tichý a ekologický.
Je nejnovějším výsledkem dvaceti let výzkumu (první elektrický model Daily pochází z roku 1986) a dnes společnost Iveco prostřednictvím své sítě elektrický model EcoDaily prodává, poskytuje záruku a servis.

ECODaily Electric není jedno vozidlo, ale kompletní řada:

  • dodávka nebo podvozek s kabinou,
  • 2 verze celkové hmotnosti vozidla (3,5 t s jednomontáží a 5,2 t s dvojmontáží),
  • užitečná hmotnost až 2 640 kg,
  • rozvory kol od 3 000 do 4 350 mm
  • a objem nákladu (pro dodávku) od 7,3 do 17,2 m3.

ECODaily Electric je vozidlo s asynchronním trojfázovým elektromotorem se jmenovitým výkonem 30 kW a špičkovým výkonem 60 kW, napájené akumulátorem s kapacitou 76 Ah a 21,2 kWh. Poháněn je stejně jako ostatní vozidla automatickou převodovkou (dopředný převodový stupeň, neutrál a zpátečka).
Jeho výkonnost patří mezi nejlepší pro tento typ pohonu: maximální rychlost (elektronicky omezená) je 70 km/h a plně zatížené vozidlo zvládne 16% stoupání.

Model ECODaily Electric je vybaven automatickým programem, která volí správný výkon podle trasy a zatížení, čímž optimalizuje výdrž akumulátoru.
ECODaily nabízí kompletní řadu zavěšení kol, takže jsou uspokojeny všechny provozní potřeby a zároveň je dosaženo komfortu osobního vozidla:

  • na přední nápravě je nezávislé zavěšení kol s teleskopickým hydraulickým odpružením a příčnými listovými pružinami (nebo alternativně s torzními tyčemi a příčnými stabilizátory);
  • na zadní nápravě je parabolické a vzduchové odpružení.

Model ECODaily Electric je vybaven akumulátory typu Z.E.B.R.A. Z5 na bázi sodíko-niklo-chloridové technologie (Na/NiCl2) pro vysokou jmenovitou energii.
Jde o plně recyklovatelné zapouzdřené akumulátory, které neprodukují plynné emise a nevyžadují údržbu. Tyto akumulátory jsou k dispozici v sadách po dvou nebo čtyřech jednotkách v závislosti na požadovaném dojezdu.
Nabíjení akumulátorů trvá osm hodin a garantuje dojezd až 130 km v městském provozu. Pro nabíjení potřebujete pouze trojfázovou zásuvku 380V s proudovou hodnotou 32 A.

Společnost Iveco předvídala rozvoj alternativních pohonů s nulovými emisemi prostřednictvím vývoje a realizace prvního elektrického modelu Daily již v roce 1986.
Nový model ECODaily Electric byl na trh uveden v roce 2009 po rozsáhlé experimentální fázi, na které se podílely přední zásilkové a kurýrní společnosti. Stojí mimo podobná vozidla, protože se jednoduše nejedná o prototyp, ale vozidlo naší standardní řady - distribuované, kryté zárukou a servisované obchodní sítí Iveco.
Model ECODaily Electric byl nedávno představen také v Brazílii, čímž se stal prvním užitkovým vozidlem s nulovými emisemi určeným pro latinskoamerický trh.

<A title="Download High Res" href="http://web.iveco.com/czech/collections/photo/PublishingImages/Gallery press room/Current models/Ecodaily/High zip/4.jpg?Download&amp;Type=HiRes">High Res</A>

ZDROJ:http://web.iveco.com/czech

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů