Čtvrtek, 28. března 2024

Novela zákona o rybářství - rybářské lístky

Novela zákona o rybářství - rybářské lístky

Novela zákona o rybářství - informace.

Dnem 1. 7. 2011 nabývá účinnosti zákon č. 104/2011 Sb., kterým je novelizován zákon č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství), ve znění pozdějších předpisů.

Změna se týká nejen aproximace práva EU ve vztahu ke kontrolnímu nařízení Rady EU, ale i vydávání rybářských lístků.

Novelizace vydávání rybářských lístků byla vložena a přijata na základě poslanecké iniciativy, která jak se ukazuje v praxi, budí pochybnosti.

Ministerstvo zemědělství, odbor státní správy lesů, myslivosti a rybářství (dále jen "ministerstvo"), se proto zabývalo změnou provedenou citovanou novelizací v souvislosti s ostatními ustanoveními zákona o rybářství. Vyhodnocením právní úpravy jako celku dospělo k závěru, že (s účinností od 1. 7. 2011)

rybářské lístky

a) vydávají:

  1. Obecní úřady obcí s pověřeným obecním úřadem (§ 13 odst. 8 zákona o rybářství) a
  2. Obecní úřady obcí s rozšířenou působností (§ 20 odst. 2 zákona o rybářství)

b) odebírají:

  1. Obecní úřady obcí s rozšířenou působností (§ 20 odst. 2 zákona o rybářství).

Dále ministerstvo dospělo k závěru, že zákonodárce opomněl promítnout navrženou změnu i do ostatních ustanovení zákona o rybářství. Tím se stalo, že "obecní úřady obcí s pověřeným obecním úřadem" mají zákonem o rybářství zřízenu pouze jednu výslovně stanovenou působnost (§ 13 odst. 8) - vydávání rybářských lístků. Nejsou uvedeny v seznamu orgánů vykonávajících státní správu rybářství (§ 19 zákona o rybářství), ani žádné jiné ustanovení předmětného zákona výslovně nestanoví, že jsou orgánem vykonávajícím státní správu rybářství, proto je podle názoru ministerstva nelze považovat za "orgány státní správy rybářství" ve smyslu uvedeného zákona. V návaznosti na to

- nejsou zaměstnanci "obecních úřadů obcí s pověřeným obecním úřadem" povinni (ani oprávněni) nosit při výkonu svých funkcí (tj. vydávání rybářských lístků) jednotný služební stejnokroj včetně služebního odznaku (§ 25 zákona o rybářství)

- obecní úřady obcí s pověřeným obecním úřadem nejsou oprávněny pro výkon své působnosti (tj. vydávání rybářský lístků) získávat údaje z "registrů", neboť toto oprávnění je dáno pouze orgánům státní správy rybářství (§ 19 odst. 2 zákona o rybářství)

V Praze dne 10. května 2011

Ing. Jiří Pondělíček, PhD.

ředitel odboru státní správy lesů, myslivosti a rybářství

Příloha: Seznam obcí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů