Sobota, 20. dubna 2024

Jachta: obří baterie na vodě

Nejnovější technologie umožňují postavit luxusní jachty, které jezdí téměř bez paliva.

Jachta: obří baterie na vodě

Mohlo by se zdát, že ve světě megajachet, které se pyšní hned několika palubami na slunění, luxusními salony, vířivkami, saunami, kinosály a přistávacími plošinami pro vrtulník, lze ostatní trumfnout jen stěží.

Pokud tedy nepočítáme pořízení dalších pozlacených kohoutků nebo kotviště pro miniponorky.

Díky dnes tak módní snaze o ekologičnost si ale řada konstruktérů přece jen našla něco nového. Jejich cílem je postavit plavidlo, které bude tak čisté a soběstačné, že nikdy nebude potřebovat doplnit palivo.

Slovo jachta sice evokuje loď poháněnou větrem, nicméně ne všechny moderní luxusní jachty mají plachty. A i ty, které je mají, za klidného počasí nebo při manévrování v přístavu využívají motory.

Středně velká luxusní motorová jachta dokáže za hodinu plavby spálit několik set litrů nafty. A agregáty potřebné na výrobu elektřiny, kterou si žádají prostory podobné menšímu pětihvězdičkovému hotelu, zhltnou ještě mnohé další.

Finančník John Pierpont Morgan, který byl známý svojí vášní pro podobná plavidla, prý kdysi poznamenal, že kdo se musí ptát, kolik taková větší jachta stojí, ten na ni nemá.

Energie schovaná na později

Tajemství, jak se na moři vyhnout extrémně vysoké spotřebě paliva, spočívá v jediné věci: je třeba se vrátit ke kořenům slova >>plachtit>Jakmile začne energie docházet, zhruba za jedno odpoledne na moři pod plachtami se baterie dobije,>tažnými

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů