Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Severní Moravě vzroste právní povědomí občanů

Na Severní Moravě vzroste právní povědomí občanů

V Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji se zvýší informovanost občanů o možnostech, jak právní cestou chránit životní prostředí.

Ekologický právní servis zahajuje nový projekt s názvem Satelity právního ekoporadenství.

Jádrem tohoto projektu je poskytování rozšířeného právního ekoporadenství grass-rootovým organizacím zabývajícím se ochranou životního prostředí, které sídlí v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji. Mezi stávající partnery projektu patří 5 místních sdružení: Vzduch, Hrádky beze skládky, Naše Beskydy, Ostravice Zelená a OV ČSOP Vsetín. V průběhu realizace projektu chceme zahájit spolupráci s dalšími dvěma partnery.

Občanské sdružení Hrádky beze skládky vzniklo za účelem postavit se snahám města Valašské Meziříčí o změnu územního plánu, která by umožnila vybudování skládky komunálního odpadu v těsné blízkosti bytové zástavby. Občanské sdružení zadalo zpracování přírodovědného průzkumu, který prokázal výskyt 13 druhů ohrožených živočichů. Díky důsledné argumentaci se občanskému sdružení podařilo upozornit na pochybení města a záměr pozastavit.

V rámci projektu bude EPS realizovat školení a konzultační návštěvy, zasílat právní informace a poskytovat právní rady v konkrétních kauzách. Každá aktivita bude šita na míru skutečným potřebám jednotlivých partnerů.

Cílem projektu je zprostředkovat laické veřejnosti informace o řešení jejich problémů v oblasti životního prostředí právní cestou. Souvisejícím efektem je také aktivizace a podpora grass-rootových organizací, které hrají velkou roli v utváření občanské společnosti.

Kontakt:

Markéta Višinková, EPS: marketa.visinkova@eps.cz, 775 154 081
Občanské sdružení Hrádky beze skládky: zdenek.adamec@email.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů