Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo životního prostředí důrazně odmítá kritiku primátorů statutárních měst a starostů Moravskoslezského kraje.

Ministerstvo životního prostředí důrazně odmítá kritiku primátorů statutárních měst a starostů Moravskoslezského kraje.

Další byrokracie namísto přijetí konkrétních řešení na zkvalitnění ovzduší v moravskoslezském regionu. Tak chápe Ministerstvo životního prostředí dnešní rozhodnutí primátorů statutárních měst a starostů v Moravskoslezském kraji odmítnout Společnou deklaraci k opatření pro zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. Tu městům předložil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa během své poslední návštěvy regionu počátkem letošního dubna.

"Rozhodnutí starostů mne osobně velmi mrzí. Je za minutu dvanáct a obyvatelé Ostravy, Karviné, Havířova, Bohumína a dalších statutárních měst v regionu čekají od svých radnic, že budou předkládat konkrétní řešení na zlepšení ovzduší a kvality života. Takovou jedinečnou šanci jsme jim nabídli prostřednictvím programu OPŽP, kam mohou města podávat své projekty. Namísto přijaté pomocné ruky a spolupráce se však dnes starostové a primátoři rozhodli dát přednost vzniku další instituce - Svazku obcí - která bude pomoc řešit pouze v teoretické a organizační rovině," prohlásil dnes Lukáš Ženatý, vedoucí realizačního týmu pro Akční plán pro Moravskoslezský kraj, podle kterého tak opět vítězí byrokracie nad konkrétní snahou pomoci. "Příprava konkrétního projektu není záležitost několika hodin, dnů, ba mnohdy ani týdnů. A já mám reálné obavy, že než tato ještě právně neukotvená organizace začne s nějakými hmatatelnými výsledky pracovat, bude na podávání projektů pozdě a starostové tak promarní jedinečnou příležitost pomoci lidem v regionu, který se vlivem mnoha faktorů, dusí", dodal Ženatý.

Ministerstvo životního prostředí se také důrazně ohrazuje proti tvrzení starostů, podle kterého úřad a Státní fond životního prostředí během uplynulého roku nepředložily platný plán výzev pro jednotlivá opatření. Ministerstvo naopak nespatřuje potřebnou aktivitu ze strany samotných měst. Z Moravskoslezského kraje přišel během uplynulých 12 měsíců pouze jediný projekt města Bohumína, zaměřený na izolační zeleň.

Ministerstvo na postupném zlepšování životního prostředí v tomto kraji trvale spolupracuje s místní krajskou samosprávou: hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) je i členem delegace, která se koncem května v Polsku zúčastní bilaterální schůzky ministrů životního prostředí.

FAKTA:

AKTIVITY MŽP V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ZA 6 MĚSÍCŮ

MŽP schválilo soubor opatření, které mají regionu ulevit od znečištěného ovzduší - Akční plán pro Moravskoslezský kraj. Tento akční plán je zaměřen na hlavní zdroje znečišťování ovzduší, které lze obecně shrnout do čtyř následně uvedených skupin - průmysl, lokální topeniště, doprava a přeshraniční znečištění.

V rámci akčního plánu bude podporována výměna kotlů lokálních topenišť a přechod dopravy na alternativní paliva (elektrický pohon a CNG).

Ministerstvo ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí (SFŽP) vytvořilo nový dotační titul "Program podpory ozdravných pobytů dětí z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší", který slouží k financování ozdravných pobytů dětí.

Předmětem akčního plánu jsou dohody o spolupráci s vybranými městy v regionu o zapojení nezaměstnaných do společné péče o snižování prašnosti v ulicích.

MŽP iniciovalo uzavírání Dobrovolných dohod s největšími znečišťovateli ovzduší v regionu. Uzavřeny jsou dohody se společnostmi ArcelorMittal Ostrava a BorsodChem MCHZ, další jsou v různé fázi příprav před podepsáním.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů