Čtvrtek, 28. března 2024

Firmy získají polovinu povolenek grátis

Firmy získají polovinu povolenek grátis

Tuzemské energetické společnosti získají 53 až 58 procent emisních povolenek na rok 2013 zdarma. Zbytek budou kupovat. Podle agentury Reuters tento podíl upřesnily ministerstvo financí a ministerstvo životního prostředí. Vláda tak definitivně ustoupila od úvah zpoplatnit přidělování všech povolenek.

Pravidla Evropské unie dovolují 70 procent povolenek pro rok 2013 přidělit zdarma. Toto množství musí být ale upraveno, aby nezahrnovalo exportovanou elektřinu. Proto se ministerstva domluvila na množství 53 až 58 procent.

"Ministři se dohodli, že ministerstvo životního prostředí nastaví národní plán (přidělení povolenek) přesně v souladu s pravidly EU," citovala Reuters mluvčí ministerstva životního prostředí Michaelu Jendekovou. Počet zdarma přidělených povolenek se podle ní bude každým rokem snižovat až na nulu v roce 2020.

Utržené peníze z prodeje zbývající části povolenek půjdou podle informací HN z poloviny do státního rozpočtu a z poloviny na projekty ministerstva životního prostředí.

V současnosti platí firmy z emisních povolenek, které jsou zdarma, 32procentní darovací daň. Toto pravidlo skončí v příštím roce a od roku 2013 se přidělování povolenek zpoplatní. To přinese podnikům výrazné náklady navíc. Více než polovina povolenek zdarma však může například pro elektrárenskou společnost ČEZ znamenat úspory ve výši několika miliard korun. Záměr ještě musí schválit vláda a posléze ho posoudí Evropská komise.

Povolenky dávají energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny.

Jedna povolenka se rovná tuně emisí. Cena jedné povolenky se přitom v současnosti na trhu pohybuje kolem 16 eur (přibližně 390 korun).

Emisní povolenky

53 - 58

procent emisních povolenek dostanou české společnosti zdarma. Vláda původně zvažovala, že je všechny zpoplatní, aby kompenzovala zdražení elektřiny způsobené solárním boomem v loňském roce.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů