Úterý, 19. března 2024

Chrudim pokročila v přípravě sanace areálu bývalé Transporty

Chrudim pokročila v přípravě sanace areálu bývalé Transporty

Po téměř ročním vyjednávání Chrudim pokročila v přípravě sanace kontaminovaného areálu bývalého podniku Transporta. Radnici se podařilo dohodnout s firmou Onivon, na jejíž pozemcích se jedno z ohnisek znečištění nachází. Nesouhlas firmy dosud bránil tomu, aby mohla být stará ekologická zátěž odstraněna, řekl novinářům starosta Petr Řezníček. Peníze na vyčištění areálu poskytne stát a Pardubický kraj.

"Nyní budeme moci získat stavební povolení, vypsat výběrové řízení na sanaci a poté zahájit sanační práce," uvedl Řezníček. Vlastní vyčištění by podle projektu mělo trvat 12 měsíců.

Chrudim na odstranění znečištění již získala příslib 176 milionů korun státní dotace, zbylých asi 30 milionů korun uhradí Pardubický kraj. Firma Onivon chtěla původně svou část vyčistit sama. Další vlastník pozemků a objektů v bývalé Transportě, společnost Komap Dědov, souhlasila se sanací již dříve.

Z areálu do okolí unikaly zvláště chlorované uhlovodíky ohrožující zdroje pitné vody. Šíření znečištění severním směrem k obcím Dřenice a Medlešice brání již několik let soustava vrtů, z nichž se čerpá kontaminovaná voda. Provoz hydraulické clony stojí kraj ročně kolem sedmi milionů korun, je to však jen provizorní opatření. Vlastní ohniska znečištění leží v oblasti staré kovárny firmy Komap Dědov a v elektrodílnách, které patří společnosti Onivon. Kontaminovaná zemina by se měla zčásti odtěžit a odvézt, pod objekty ji bude nutné vyčistit chemickou cestou. Chrudim si potřebné pozemky od firem pronajala, pro vyčištění potřebovala za symbolickou cenu odkoupit a zbourat některé vedlejší objekty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů