Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Výzkumná stanice na Papui Nové Guinei, kterou vede prof. V. Novotný z PřF JU, v prestižním časopise Science
V časopise Science vyšel dne 15. 4. 2011 pod názvem Uncertain Future For Tropical Ecology článek o provozu a financování tří výzkumných tropických stanic. Jednou z nich je Binatang Research Center na Papui Nové Guinei, kterou dlouhodobě vede prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc., z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.
Abstrakt článku na stránkách časopisu Science - www.sciencemag.org

Požár zhruba 2000 pneumatik na skládce odpadu v Jihlavě - Henčově, který vznikl v sobotu kolem 19:30, se pěti hasičských jednotkám podařilo uhasit kolem půlnoci. Poslední jednotka opustila místo podle operačního důstojníka hasičů ve 00:45. Škoda dosáhla přibližně 5000 korun. Policisté okolnosti vzniku požáru stále vyšetřují, úmyslné zapálení je jednou z možností, řekl dnes ČTK mluvčí policie Martin Dušek.
Podle tajemníka jihlavského magistrátu Lubomíra Dohnala je úmyslné zapálení vysoce pravděpodobné. Připomněl, že stejný případ se stal loni v létě. Nyní objevili díru v oplocení a samovznícení podle něj nepřipadá v úvahu. Při požáru ani při zásahu nebyl nikdo zraněn.
Pracovníci společnosti Služby města Jihlavy, která provozuje skládku, za pomoci těžké techniky vytvořili hráz ze zeminy zachycující kontaminovanou vodu po hašení. "Dnes jímku přečerpají a vodu zlikviduje odborná firma," řekl mluvčí společnosti Martin Málek. Požárem byly poškozeny dva elektrické rozvaděče, škoda dosáhla 5000 korun.
Hustý černý dým se během požáru díky povětrnostním podmínkám vyhnul krajskému městu a směřoval na příměstské obce. "Uvědomili jsme předsedy osadních výborů a doporučili, aby lidí přes noc nevětrali. Nezaznamenali jsme žádnou stížnost od občanů," doplnil Dohnal.

Německo se díky státní pomoci hodlá stát světovou jedničkou v oblasti elektromobilů. Uvedla to dnes německá kancléřka Angela Merkelová po setkání s představiteli průmyslu a odborů. Potvrdila rovněž plán, podle kterého by měl do roku 2020 po německých silnicích jezdit milion elektromobilů.
Do roku 2030 by se měl počet elektromobilů v Německu vyšplhat dokonce na šest milionů. V současnosti přitom v této zemi jezdí pouze zhruba 2300 elektromobilů, napsala agentura DPA.
Německá vláda hodlá podpořit prodej elektromobilů například daňovými úlevami. Podle Merkelové však vláda neplánuje poskytování finančních příspěvků na nákup elektromobilů.
Vozidla s elektrickým pohonem si získávají pozornost automobilek kvůli rostoucím obavám spotřebitelů ohledně životního prostředí a cen benzinu. Německá vláda výzkum a vývoj elektromobilů finančně podporuje.

V roce 2005 byla elektronicky vydána Červená kniha biotopů České republiky zabývající se hodnocením vzácnosti a ohroženosti biotopů České republiky, vycházející z tehdy aktuálních dat mapování biotopů.

I přes nárůst a aktualizaci znalostí v rozšíření biotopů, jde stále o cenný zdroj informací, který byl přemístěn z původního umístění na webu Ústavu systémové biologie a ekologie AV ČR do samostatné části webu AOPK ČR pro sledování stavu biotopů a druhů, www.biomonitoring.cz. Červená kniha biotopů je k dispozici pod odkazem s jejím názvem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů