Čtvrtek, 28. března 2024

Labe spojí plavce z Čech a Německa

Sdružení Arnika zve plavce i neplavce na výlet Labem a po Labi z českého Děčína až do německých Drážďan. Poslední květnový den se do proudu řeky ponoří lidé, kteří tak chtějí upozornit na potřebu chránit přirozený tok Labe a také přírodu Labského kaňonu. Další účastníci je mohou doprovodit na člunech nebo lodích.

Labe spojí plavce z Čech a Německa

Cestou se zastaví přímo v místě, kde by měl vyrůst plánovaný jez: ukáží si zde, jak vysoko nad jejich hlavami by v daném místě byla hladina řeky. Pak doplují přes státní hranice a Bad Schandau až do německé Pirny, kde přespí, aby se druhý den vydali na další část cesty až do Drážďan. Akce nazvaná "Labe nás spojuje" se koná ve spolupráci s německou iniciativou Flussschwimmen.

Od louky pod děčínským zámkem se vypluje v úterý 31. května krátce po 10. hodině dopolední. Zváni jsou všichni, kteří mají chuť a zájem neobvyklou formou podpořit zachování přirozené podoby labského údolí od Děčína do Drážďan. Mohou se účastnit celé plavby nebo některé z jejích částí, případně plavce podpořit na břehu. Přihlásit se a rezervovat si také místo v lodi (raftu) je možné až do 27. května - v Arnice na telefonu 222 781 471 nebo e-mailem na adrese priroda@arnika.org.

Dva dálkoví plavci, Torsten Kettritz a Claus-Reiner Wolter podobné plavby zaměřené na ochranu řek absolvují již třetím rokem. "Když plaveme, jsme po celý den v těsném kontaktu s řekou. Vnímáme, oč při stavbě jezů a jiných úpravách Labe vlastně jde. Naopak vidíme důkazy toho, jak enormně by příčné stavby poškodily říční krajinu," říká Torsten Kettritz a Claus-Reiner Wolter jej doplňuje: "Přístup k Labi pro nás byl dlouhá léta uzavřen - bylo znečištěné a vedla jím hranice. Nyní se stalo živoucím biotopem a také důležitým místem pro rekreaci nás, lidí. Je na něm stále co objevovat. Chtěl bych proto tento přírodní zázrak zachovat pro své vnuky a co nejvíce jej přiblížit svým současníkům".

Podrobný program a další informace: arnika.org

O iniciativě Flussschwimmen: www.flussschwimmen.de

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů