Úterý, 16. dubna 2024

Jizerskohorské mokřady by se mohly stát mokřadem mezinárodního významu

Jizerskohorské mokřady by se mohly stát mokřadem mezinárodního významu
Jedinečné jizerskohorské mokřady v okolí Velké jizerské louky na hranici s Polskem si zaslouží zařazení do seznamu mokřadů mezinárodního významu. Shodli se na tom minulý týden přímo v Jizerských horách zástupci Českého ramsarského výboru.

Tato oblast by se tak mohla stát třináctým českým mokřadem, který chrání mezinárodní Ramsarská úmluva. Návrh na nominaci do prestižního seznamu musí ještě schválit ministerstvo životního prostředí.

"Jedná se o jedinečnou mokřadní lokalitu s meandrující řekou, podmáčenými smrčinami, porosty kosodřeviny i říčními náplavami. Takových míst je ve střední Evropě opravdu málo. Zařazení do celosvětového seznamu mokřadů by potvrdilo jeho význam i mezinárodním kontextu," vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

"Klíčové je, aby se podařilo vytvořit společný plán péče o toto území i s polskou stranou, protože příroda hranice nezná. Vyzveme proto polské kolegy, aby se k naší iniciativě připojili a společně jsme hledali způsob, jak o tuto oblast pečovat," konstatuje Jiří Hušek, AOPK ČR - vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů