Čtvrtek, 28. března 2024

Mezinárodní den biodiverzity

Mezinárodní den biodiverzity připadá na 22. května. V letošním Mezinárodním roce lesů je věnován biodiverzitě lesa.

Mezinárodní den biodiverzity


  1. Lesy jsou z biologického hlediska různorodější než ostatní suchozemské ekosystémy. Zachování a udržitelné obhospodařování lesů poskytuje ochranu více jak dvou třetinám všech suchozemských živočichů a rostlin.
  2. Biologická rozmanitost podporuje zdravotní stav a vitalitu lesů a je základem pro široký okruh ekosystémových služeb. Biodiverzita má zásadní vliv na existenci a životní úroveň obyvatel planety.
  3. Různorodé lesní biologické zdroje, za předpokladu rozumného využívání, vytvářejí zdravou ekonomiku, sociální a kulturní užitky. Poškozování tohoto přírodního bohatství má nedozírné následky pro lidstvo, zvláště pro obyvatele rozvojových zemí, jejichž blahobyt či chudoba je přímo závislá na lesích.
  4. Lesy v některých částech planety ubývají, protože je jejich význam nedoceněn a tržní ekonomika chybuje při uznávání ekosystémových služeb poskytovaných zdravými lesy. Abychom zastavili ztrátu tohoto přírodního bohatství, musíme porozumět všem hodnotám lesů stejně tak jako jejich důležitosti pro životní úroveň a rozvoj lidstva.
  5. Biodiverzita lesů může být úspěšně zachována a udržitelně využívána pokud existuje politická vůle. Lidé jednají místně, na národní a místní úrovni je biodiverzita lesů chráněna po celém světě. Výměna informací a úspěšné příběhy jsou důležité pro zdravý vývoj lesů.
  6. Biodiverzita degradovaných lesů je často úspěšně obnovována za předpokladu, že faktory způsobující tuto degradaci jsou efektivně kontrolovány. Obnovené porosty poskytují potravu, vodu, obydlí a mnoho dalších důležitých služeb.
  7. Lidé na celém světě přímo ovlivňují osud biodiverzity lesů. Spotřebitelé se mají chovat odpovědně, včetně zanechávání své ekologické stopy.


Klíčové údaje:

  • Lesy pokrývají přibližně 31 % povrchu země.
  • 53 % světových lesů se nachází v pěti zemích: Brazílie, Čína, Kanada, Ruská federace a USA.
  • Životní úroveň více jak 1,6 miliardy obyvatel závisí přímo na lesích.
  • 80 % obyvatel rozvojových zemí se spoléhá na tradiční medicínu, až polovina léčebných prostředků pochází z tropických pralesů.
  • Lesy díky své biologické rozmanitosti jsou základem pro více jak 5 000 komerčních výrobků.
  • Tři čtvrtiny dostupné pitné vody pochází z rozvodí nacházejících se v zalesněných oblastech. Lesy čistí pitnou vodu pro dvě třetiny hlavních měst v rozvojových zemích.
  • Biologická rozmanitost tropických lesů ubývá však alarmující rychlostí: až 100 druhů živočichů a rostlin denně.
  • 36 % zalesněného území je pokryto původními lesy. Od r. 2000 jejich plocha klesla o více jak 40 mil. ha, převážně díky těžbě dřeva a zemědělské činnosti.
  • Rychlost odlesňování se v poslední dekádě zpomalila. Nyní během každého roku přijdeme o cca 13 mil. ha lesů, což odpovídá rozloze Řecka nebo Nikaragui. Tato problematika se týká zejména tropických lesů.


Více údajů na: http://www.cbd.int/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů