Pátek, 19. dubna 2024

10 nejkrásnějších túr v horách

Okruh kolem osmitisícové hory Annapurny v Himálaji, pečlivě udržovaná tasmánská stezka Overland i turistická túra pod nejvyšší horou Evropy Mont Blancem. Sestavili jsme přehled deseti nejlepších horských tras, na které žádný turista nezapomene.

10 nejkrásnějších túr v horách

Všech deset tras je určených turistům bez speciální výzbroje a bez zvláštního tréninku, ale velmi se liší nároky na výletníky. Na jedné straně stojí komfortní výlet lodí do Antarktidy, kde na pevnině návštěvníci podnikají výlety jen na pár hodin a pak se zase na loď vracejí. Na druhé straně několik měsíců dlouhé putování divočinou po americké Apalačské stezce. Těžký výstup téměř do sedmi tisíc metrů nad mořem na Aconcaguu v Argentině i putování civilizovanou Evropou po Svatojakubské poutní cestě do Santiaga de Compostela.

Mezi elitní desítku se samozřejmě nedostalo mnoho excelentních tras, které mají také své neopakovatelné kouzlo. Těsně za "napěchovaným" seznamem zůstaly třeba výstup na africké Kilimandžáro nebo John Muir Trail, spojující tři americké národní parky Yosemite, Kings Canyon a Sequoia v pohoří Sierra Nevada, či Milford Trek v novozélandských Alpách.

Nakonec jsme přiřadili i jeden okouzlující víkendový trek, který máme skoro pod nosem. Pěší přechod Vysokých Tater na Slovensku se sice nevyrovná vyhlášeným světovým trasám, ale za návštěvu rozhodně stojí. Zde platí jednoznačné: "Co je malé, to je hezké."


Annapurna Circuit - Výš už to nejde (Nepál)

Impozantní okruh okolo Annapurny je jednoznačně nejlepší turistickou trasou na naší planetě. Nadpozemské zážitky se tady platí nejen penězi, ale také námahou, potem, nepohodlím a únavou. Dvěstěkilometrový trek totiž šplhá až do pěti a půl tisíce metru nad mořem, kdy stezky překonávají vysokohorská sedla. Turisté se cestou postaví tváří v tvář několika nejvyšším horám včetně samotné Annapurny I (8091 m).

Velmi často se srovnávají treky kolem Annapurny a nedalekého Everestu. Náročné jsou stejně, ale první je barvitější, střídají se lesy i ledovce a místní vesnice jsou zajímavější a jaksi veselejší. Everest nabízí více sněhu i ledu a blízkost nejvyšší hory světa.

Ubytování: Po cestě stojí lodže neboli turistické ubytovny. Strava i spaní jsou na evropské úrovni.
Obtížnost: Cestu zvládne vytrvalý turista zvyklý na mnohadenní pochody. Při špatné aklimatizaci kvůli spěchu nebo zdravotním potížím hrozí akutní horská nemoc. Nadmořská výška pochodu se pohybuje od 1200 do 5416 metrů.
Délka: 200 km, 15 dní
Doprava: Autobusem z Káthmándú do vesnice Besi Sahar. Zde je brána do národního parku.
www.nepaltrekkinginfo.com

Appalachian Trail - Dlouhé měsíce na cestě (USA)

Stezka v Apalačském pohoří měří famózních tři a půl tisíce kilometrů. Přesto ji každý rok celou projde několik desítek turistů. Další desetitisíce návštěvníků vyzobávají nejzajímavější úseky nebo každé prázdniny ujdou jenom část celé trasy. Stezka prochází čtrnácti americkými státy na východním pobřeží od Georgie na jihu po Maine na hranicích s Kanadou. Překoná mnoho pohoří. Je udržovaná dobrovolníky z turistických spolků a rangery z chráněných území. Přestože je dobře značená a upravená, vede divočinou a pustinou. Přírodu opustí jen málokdy, aby překřížila silnici či železnici nebo prošla osadou či městem, kde se dají koupit zásoby.

Ubytování: Přístřešky a kempovací místa pro stany jsou rozmístěny vždy jeden denní pochod od sebe. Občas lze přespat v penzionu, hotelu, motelu či soukromí.
Obtížnost: Cestu zvládne jen extrémně vytrvalý turista, protože tak dlouhý pobyt v divočině je náročný především psychicky. Trasa vede většinou po lesních cestách a loukách.
Délka: 3510 km, 5 až 7 měsíců
Doprava: Kvůli počasí se chodí celá trasa zjara od jihu a končí se na podzim na severu. Start je v malém národním parku Amicalola, kam jezdí autobus z Atlanty.
www.appalachiantrail.org

Santa Cruz Trek - Horská jezera a zasněžené štíty (Peru)

Projít padesát kilometrů trvá čtyři dny. Turisté se totiž pohybují v Andách, druhém nejvyšším pohoří na Zemi. Nejvyšším místem treku je sedlo v nadmořské výšce 4750 metrů. Bez důkladné aklimatizace tady už nejenom bolí hlava, ale také se lapá po dechu. Kouzelný trek, obvykle řazený mezi tři nejhezčí na světě, vede po bezpečných prošlapaných a značených cestách pod zasněženými štíty, kolem modrozelených horských jezer a přes divoce kvetoucí vysokohorské louky.

Trasa prochází národním parkem Huascarán pod známými šestitisícovými vrcholy Alpamayo, Huandoy, Pucaraja a okolo samotného Huascaránu. Mimochodem - dokonalá sněhová pyramida Alpamayo se pere o světové prvenství nejkrásnější hory se švýcarským Matterhornem.

Santa Cruz Trek může dobře posloužit jako vstupenka nebo klíč do světa trekkingu. Trasa totiž není příliš náročná, nikde se na ní neleze po skalách nebo se nemusí překonávat ledovce. Jedinou překážkou je velká nadmořská výška, kterou lze ovšem odstranit několikadenní aklimatizací - pobytem v horských městečkách spojeným s výlety do okolí. V jihoamerickém létě (v době evropské zimy) bývá v této části And příjemné a stálé počasí.

Ubytování: Jinak než ve stanu to nejde.
Obtížnost: Trasa není náročná, stačí běžné turistické zkušenosti. Potíže může způsobit nadmořská výška 2900-4750 m.
Délka: 50 km, 4 dni. Případná odbočka pod Alpamayo zabere další dva dni.
Doprava: Autobusem do města Caráz a dál mikrobusem (colectivo) do vesnice Cashapampa, kde je oficiální vstup do národního parku.
www.cordillerablancaclimbing.com

Tour du Mont Blanc - Bílá hora (Francie, Itálie a Švýcarsko)

Jednička mezi trekkingovými túrami v Evropě. Trasa obkružuje ledovou bílou čepici nejvyšší evropské hory Mont Blanc. Turisté se neustále dotýkají ledovců, ale nikdy na ně nevstoupí.

Cesty je vedou přes horská sedla, po hřebenech, úbočích, podél divokých potoků a historickými horskými vískami. Závratné výhledy jsou nejenom na samotný Mont Blanc, ale také na další čtyřtisícové žulové velikány Walliských a Savojských Alp. Srdce klasického turisty tady zpívá radostí. Pokud zbude čas a trochu peněz, je možné podniknout lanovkový výlet po úbočí Mont Blancu z Courmayeuru do Chamonix a zpět. Lanovka překonává ledovcové hory v šesti úsecích, je tedy nutné pětkrát přestupovat. Uprostřed se kabinka dokonce zastaví kvůli výhledu na obrovský ledovec Ledové moře (Mer de Glace).

Ubytování: Po cestě je dostatek kempů pro stany, horských chat pro romantiky i hotelů v údolích pro milovníky pohodlí.
Obtížnost: Náročná vysokohorská túra staví do cesty krkolomné stezky, velká převýšení a rychlé změny počasí. Není ale potřeba žádné speciální vybavení.
Délka: 171 km, 7 dní. Na případný lanovkový výlet je třeba rezervovat celý den.
Doprava: Autem do Chamonix přes sedlo Forclaz nebo do Courmayeuru přes Svatobernardský průsmyk.
www.walkingthetmb.com

Aconcagua - Zlá dáma (Argentina)

Výstup na nejvyšší americkou horu Aconcaguu (6962 m n. m.) je nejnáročnějším podnikem mezi uveřejněnými trekkingovými túrami. Trasa je sice bez technických obtíží a zvládne ji každý, kdo je fyzicky zdatný, ale vyžaduje horolezecký přístup.

Turisté budují výškové tábory, aklimatizují se, odhadují počasí a rozhodují se pro výstup nebo návrat podle momentálních podmínek. Kdo to neumí, měl by si najmout horského vůdce, nebo vůbec Aconcaguu nepokoušet. Je to totiž hora, která si vzala mezi turisty nejvíce obětí z celé Jižní Ameriky.

Ubytování: Do výškových táborů si musí každý přinést svůj stan, zásoby jídla a palivo do vařiče.
Obtížnost: Ačkoliv se až na vrchol jde, a nikoliv leze, jedná se o horolezecký výkon. Roli v tom hrají sníh a led, špatné počasí a obrovská nadmořská výška.
Délka: 12 dní, velmi záleží na počasí.
Doprava: Autobusem do Mendozy a dále do údolí Horcones. Zde si lze najmout osly s oslařem na vynesení bagáže do základního tábora.
www.aconcaguaadventures.com

Overland Track - Pečlivě udržovaná stezka (Austrálie)

Nejslavnější australský trek vede na vedlejším ostrově v Tasmánii. Trasa směruje návštěvníky na nejvyšší vrcholy Cradle Mountain. Přírodní scenérie jsou plné ledovců, průzračných jezer a vodopádů. Krajina, les i květiny se mění každý den.

Sněhové přeháňky a větrné smrště jsou tu častými jevy, a tak je nutné mít časovou rezervu, pokud živly nepustí turisty jeden či dva dni dál. Cesta je značená a pečlivě udržovaná. Mosty přes potoky a bažiny jsou obnovovány.

Ubytování: Po cestě jsou turistické chaty, ale je nutná předchozí rezervace. Míst na stany je v kempech dostatek. Veškerou vodu je nutné převařit nebo filtrovat.
Obtížnost: Běžná turistika. Nutno počítat s častým a rychlým příchodem dešťů.
Délka: 65 km, 5-6 dní
Doprava: Autobusy jezdí do Waldheimu z Hobartu, Queenstownu, Launcestonu a Devonportu.
www.parks.tas.gov.au

Torres del Paine - Loop a W (Chile)

Chilským národním parkem Torres del Paine vedou dvě proslulé trasy Loop a W. Loop je delší a vyžaduje lepší počasí. W se dá za špatného počasí ještě více zkrátit a ubytování v kempech je tam levnější. Přespávat ve volné přírodě je zde zakázáno. Název treku W pochází z jeho tvaru na mapě: písmeno vytvářejí tři údolí. První vede ke skalním věžím Torres del Paine, druhé pod horský masiv Cuernos del Paine, zakončené je vyhlídkou na skalní útvar Aleta de Tiburón a ledovec Francés, třetí směřuje k jezeru a ledovci Grey.

Ubytování: Po cestě jsou turistické chaty (hosterie), kde se dá i najíst. U nich lze za poplatek stanovat, případně si půjčit kempovací vybavení.
Obtížnost: Náročná pěší turistika.
Délka: 120 km, 6 dní
Doprava: Autobusem z Puerto Natales ke guardería Laguna Amarga nebo hostería Torres.
www.torresdelpaine.com

Thórsmörk - Duhové hory (Island)

Islandská krajina je nádherná, divoká a nespoutaná, shodují se všichni, kteří se do ní někdy podívali jinak než z okna zájezdového autobusu nebo z pohodlí terénního auta. Místy vypadá jako na Marsu. Nejvíce ze svých krás ukazuje Island v oblasti Thórsmörk na jihu ostrova. Mezi třemi obrovskými ledovci Mýrdal, Eyjafjall a Tindfjall se vinou hory a hluboká údolí, která jsou mnohem teplejší než ostatní islandské regiony. Procházíte nejen po sopečném popelu, s doutnajícími sopkami nad hlavou, ale také po barevných kobercích mechů, kapradinovými porosty a občas i březovými háji. Na několika místech je možné se vykoupat. Vyvěrají tu horké prameny, tečou teplé potoky nebo ze země prýští horká voda.

Ubytování: Spí se ve stanech. Jednoduchá tábořiště jsou u turistických chat. Některá z nich poskytují nouzové ubytování uvnitř.
Obtížnost: Trasa vyžaduje zdatnost na úrovni běžného českého turisty a odolnost proti špatnému počasí.
Délka: 80 km, 5 dní
Doprava: Autobusem z Reykjavíku do osady Landmannalaugar. Dál vede jen stezka pro pěší.
island.orbion.cz

Antarktida - Fascinující zvířata (Chile a Argentina)

Jména, jež vyvolávají mrazivé představy: Drakeův průliv, Beaglův kanál... Tady se psaly tragické dějiny polárních výprav. Dnes se sem jezdí na trip. Turistická, řádně zateplená loď vozí turisty od argentinských břehů k Jižním Shetlandským ostrovům a zpět. Na nejkrásnějších místech zastavuje a na člunech převáží návštěvníky na pevninu, kde si mohou udělat krátké výlety. Antarktida je v těchto místech porostlá trávou a mechy, fascinující jsou obrovské kolonie racků a tučňáků nebo plující velryby. Je také obrovskou biologickou laboratoří a jedním z posledních čistých míst na Zemi. Proto sem dostávají povolení k pobytu jen hromadné výpravy, jejichž pořadatelé zaručí, že nepoškodí životní prostředí.

Ubytování: Spí se v lodních kabinách.
Obtížnost: Do Antarktidy se nelze dostat individuálně. Cestovní agentury mají zájezdy připraveny do detailů. Není tedy potřeba dělat si starosti s jídlem, fyzickou nebo psychickou přípravou.
Délka: 10 dní
Doprava: Letecky do argentinského přístavu Ushuaia, odtud výletní lodí.
www.antarktis.ch

Svatojakubská cesta - Křesťané z celé Evropy (Španělsko)

Zatímco všechny popsané treky podnikají cestovatelé za turistickým účelem, Svatojakubskou poutí vzdávají katolíci čest svatému Jakubovi, potažmo i Bohu. Cesta poutníků ke hrobu svatého Jakuba v Santiagu de Compostela vede návštěvníky do centra španělské Galície, kde se nachází třetí nejsvětější místo křesťanství hned po Jeruzalému a Římu.

Ubytování: Podél hlavních tras jsou rozmístěny církevní, obecní i soukromé ubytovny se sprchou, postelí a snídaní.
Obtížnost: Pěší turistika
Délka: 740 km (existuje mnoho různých variant)
Doprava: V Evropě nejsou s dopravou potíže. Pouť lze začít kdekoliv.
www.santiago.xf.cz

Tatranská magistrála - Nejmenší velehory světa (Slovensko)

Po úbočí Vysokých Tater se táhne vyhlídková a pohodlná trasa nazvaná Tatranská magistrála. Začíná na západě v Podbanském, prochází se pod Lomnickým štítem a oficiálně končí u Bílého plesa. Většina turistů si výlet protáhne přes Kopské sedlo až do Tatranské Javoriny pod horami. Tatranská magistrála se samozřejmě nemůže rovnat světovým trekům, ale zařadili jsme ji mezi túry, které stojí za pozornost, protože jsou "malé, ale naše".

Ubytování: Horské chaty
Obtížnost: Horská turistika. Trasa vede po pohodlných kamenných chodnících, místy je prudké stoupání či klesání.
Délka: 2-3 dny, 52 km
Doprava: Vlakem nebo autobusem do Popradu a dále autobusem do Podbanského
www.tatry.cz

AUTOR: Jakub Turek (autor je šéfredaktor outdoorového serveru Horydoly.cz)

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů