Pátek, 29. března 2024

Čerpání evropských dotací do vodárenství vázne

Čerpání evropských dotací do vodárenství vázne

V anketě o čerpání evropských dotací z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP), již letos uspořádal server Vodarenstvi.cz, označilo své zkušenosti za negativní 84 % ze 420 starostů.

Téměř 90 % starostů z malých i krajských měst nejvíce vadí zbytečná a složitá administrativa, která >>běžného žadatele odradí,<< uvedl místostarosta jihočeského Hatína Jiří Boček. >>Od předložení dokladů k avízu platby trval proces neuvěřitelných 421 dnů,<< popsal zase své zkušenosti Ing. Vlastislav Vyhnálek, předseda Dobrovolného svazku obcí Pod Bukovou horou (viz box).

Přístupové smlouvy s Evropskou komisí, které nás zavazují ke splnění dané kvality odpadních vod, se týkají obcí nad 2 tisíce obyvatel. Tomu odpovídají i dotační pravidla, přičemž menší obce, pokud neleží v chráněné krajinné oblasti, nemají na dotace nárok. Čistírny odpadních vod sice obce do 2 tisíc obyvatel mít nemusí, vybudovat či modernizovat vodárenskou infrastrukturu ale potřebují. Financovat takové projekty lze bez dotací těžko.

Zásadním problémem je i snižování dotace podle délky uzavřených smluv s provozovatelem. Posuzují se totiž i smlouvy uzavřené dávno před naším vstupem do EU, kdy nikdo nemohl budoucí dotační podmínky znát. Obce dnes tedy buď přesvědčí provozovatele ke změně smlouvy, nebo akceptují snížené dotace a hledají další prostředky pro kofinancování. U smluv do konce roku 2020 mají obce nárok na dotace ve výši max. 60 % způsobilých výdajů, u smluv do konce roku 2022 ve výši 30 %. U delších smluv nemají na dotace nárok.

Anketa potvrdila, že žadatelé o dotace z OPŽP chtějí především sjednotit a zjednodušit administrativní procesy pro celý projekt. Týká se to i případných změn během projektu, které nemohly být známy po dobu jeho přípravy.


JANA BÁBÍKOVÁ
Vodarenstvi.cz

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů