Pátek, 29. března 2024

Jak na koupání v biotopu

Pomýšlíte na rekonstrukci chátrajícího koupaliště, ale obáváte se vysokých provozních nákladů? Přírodní koupací biotop tvoří část pro plavce a regenerační zóny - laguny s rostlinami propojenými v cirkulačním systému. V biologické části probíhá čištění vody (filtrace) bez přidání chemických přípravků.

Jak na koupání v biotopu

Zakládáme biotop

Aby biotop dobře fungoval, je třeba dostatek místa (obvykle 80-100 m2), protože biologická část má daný poměr k velikosti koupací části a zabere nezanedbatelný kus plochy koupaliště. Důležitá je i větší hloubka koupací části (asi 3 m), aby se případné nečistoty usadily na dně biotopu, kde je lze vysát. U většiny umělých koupališť hloubka stávajících bazénových van nedostačuje a jsou nutné stavební úpravy. V malých hloubkách dochází k víření vody, která se pak jeví jako kalná.

Příklad z Kyjova

Město Kyjov se do přestavby chátrajícího letního koupaliště v městské části Bohuslavice pustilo v září 2009 s pomocí dotace z ROP Jihovýchod. Areál se otevřel v červnu 2010. Náklady stavební části byly asi 6 mil. Kč. Mimo dotaci bylo nutno opravit i stávající zázemí (úprava terénu, brouzdaliště) a pořídit inventář (vodní vysavač, lavičky, šatní skříně apod.). Údržba včetně energií vyšla podle Markéty Presové z Odboru majetku Městského úřadu v Kyjově asi na 850 tisíc Kč. V areálu je k dispozici koupací plocha 25 x 20 m, dětské brouzdaliště 6,6 x 7 m, laguna ve tvaru potoka v délce 80 m, dětské hřiště a kuželky.

Údržba biotopu

Technologické vybavení koupacího biotopu je ve srovnání s umělým koupalištěm podstatně menší. Pro celý provoz postačí většinou dvě čerpadla o výkonu 2 kW. Před novou sezonou je třeba dopustit bazén pro dosažení optimální hladiny v celém systému, spustit cirkulaci vody, čistit lagunu, doplnit chybějící rostliny apod. V průběhu sezony je důležité kontrolovat a čistit čerpadla, filtry, skimmery aj.

Biologická část se udržuje podle potřeby (protrhávání řas). Ukončení sezony (nejpozději před začátkem zimy) zahrnuje vypustit vodu z rozvodů, vylovit listí, odpojit cirkulaci vody, podle potřeby zastřihnout rostliny, protrhat řasy a odsát nečistoty ze dna bazénu.

Jako je méně finančně náročný provoz, méně náročné jsou i hygienické požadavky. Biotop je podle vyhlášky (č. 135/2004 Sb., která stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a limity písku v pískovištích) koupalištěm ve volné přírodě. Voda se čistí biologicky bez chemikálií. Biotop je vhodný pro návštěvníky s citlivou pokožkou.

Areál koupaliště má kapacitu 150 osob a během první sezony zaznamenal návštěvnost asi 6500 lidí. Letos by se biotop měl otevřít podle počasí a rozborů vody opět v červnu.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů