Čtvrtek, 28. března 2024

Nezaměstnaní mají v ulicích Ostravy pomoci k čistšímu ovzduší

V ulicích Ostravy se do veřejně prospěšných prací zapojilo 85 nezaměstnaných, jejichž práce by měla napomoci zlepšení ovzduší ve městě. Dalších 15 lidí k nim přibude od června. Řekl to dnes novinářům Lukáš Ženatý, šéf týmu, který se stará o naplňování akčního plánu ministerstva životního prostředí na zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji. Vyčlenění 12 milionů korun na stovku pracovníků je součástí tohoto akčního plánu.

Nezaměstnaní mají v ulicích Ostravy pomoci k čistšímu ovzduší

Nově zaměstnaní lidé by se podle Ženatého měli primárně věnovat zametání a úklidu, protože prach v ulicích má na stav ovzduší nezanedbatelný vliv. Peníze na jejich zaměstnání jsou vyčleněny na půl roku. "Nikdo od toho neočekává průlom do kvality ovzduší, ale bezpochyby to je alespoň příspěvek do kvality života ve městě. Asi to ovzduší nevytrhne, ale každý kousek pomáhá," řekl Ženatý.

Mluvčí ostravského úřadu práce Martina Kubínová ČTK řekla, že úřad už peníze na tyto pracovníky má na účtu a teď je rozděluje. "Místa už jsou skoro obsazena, 85 jich bylo vytvořených k počátku května, zbývající budou od 1. června," uvedla.

Noví pracovníci působí či budou působit v ostravských obvodech Poruba, Jih, Moravská Ostrava a Přívoz, Slezská Ostrava a Radvanice a Bartovice. "Na podzim vyhodnotíme, jestli to bylo užitečné, jestli to něco přineslo. Zjistíme zkušenosti starostů i úřadu práce. Pak budeme jednat, jestli to třeba má smysl rozšířit na větší region," řekl Ženatý.

Mluvčí Ostravy-Jihu Michael Kutty sdělil, že obvod přijal 30 nových lidí, ale deset z nich už musel propustit. "Neosvědčili se. Nebyli jsme s nimi spokojeni," řekl ČTK mluvčí. Uvedl, že v obvodu nyní vykonává veřejně prospěšné práce 75 lidí, běžně jich je 55. "Všechny osoby vykonávají stejnou práci - úklid chodníků, cest a dalších veřejných prostranství na území obvodu," dodal Kutty.

Tajemnice radnice v Ostravě-Radvanicích a Bartovicích Kateřina Zdražilová řekla, že obvod nově zaměstnal na veřejně prospěšné práce pět lidí. "Říká se jim dělníci čistoty města. Zametají, sekají trávu, udržují zeleň," uvedla Zdražilová. Obvod má podle ní s těmito pracovníky dobré zkušenosti. "Nevím, jaký to bude mít vliv na stav ovzduší, ale určitě to pomůže vzhledu obvodu, čistotě a pořádku. Snad se sníží i prašnost na komunikacích," řekla Zdražilová.

Ostrava-Poruba zaměstnala při veřejně prospěšných pracích 30 nových lidí, předtím jich měla 14. "Všichni mají na starosti úklidové práce. Zametají chodníky, starají se o čistotu zastávek, kontejnerových stání," řekla mluvčí obvodu Jana Končítková.

Mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková uvedla, že tento obvod zaměstná 15 pracovníků, ale až od 1. června. "Budou zajišťovat ruční čištění v rámci našeho obvodu. Doplní stávajících 60 lidí, kteří se denně starají o ruční úklid," dodal místostarosta Dalibor Mouka. Noví pracovníci budou uklízet především na sídlišti Fifejdy. Mluvčí Pondělíčková uvedla, že budou uklízet veřejná prostranství, okolí autobusových zastávek, ale také podílet se na likvidaci černých skládek, sběru a odvozu odpadků z okolí popelnic.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v Evropě. Akční plán ministerstva životního prostředí na zlepšení ovzduší se týká průmyslu, lokálních topenišť, dopravy i znečištění ze zahraničí.

Vlastimil Vyplel

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů