Pátek, 29. března 2024

Jihomoravský kraj představí projekty Čisté povodí Svratky a CEframe

Jihomoravský kraj představí projekty Čisté povodí Svratky a CEframe

Projekt " Čisté povodí Svratky"
Snahy docílit zlepšení kvality vody v Brněnské údolní nádrži jsou snahy partnerů projektu a odborníků. Přijměte tedy pozvání na veletrh WATENVI, abychom Vás seznámili s tím, co se v rámci projektu provádí.

Své počátky má Projekt Čisté povodí Svratky již v roce 2002, kdy byl v Praze pořádán Evropskou komisí seminář zaměřený na vztah mezi Rámcovou směrnicí o vodní politice EU a programy ISPA v tzv. Dunajském regionu. Na území ČR bylo určeno povodí Svratky jako pilotní povodí s cílem připravit projekty, které odzkouší na menším území zpracování plánů, jež v souladu s cíli Rámcové směrnice navrhnou potřebná investiční opatření, která by mohla být následně financována z evropských fondů.

V roce 2010 byla ze strany Povodí Moravy s.p. podepsána smlouva o poskytnutí dotace se Státním fondem životního prostředí, na projekt " Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži".

CEframe - Central European Flood Risk Assessment and Management in CENTROPE
Projekt CEframe je evropská iniciativa zaměřená na problematiku povodní v regionu CENTROPE. Společný postup je zásadní pro zabezpečení efektivního zvládání povodňových rizik. Odpovědné instituce ze čtyř zemí (Rakousko, Česká republika, Maďarsko a Slovensko) se zde spojily za účelem spolupráce na zvládání povodní na hraničním území.

Jako hlavní cíl projektu je stanoveno zlepšení zvládání povodňových rizik zavedením společných postupů v ochraně před povodněmi.

Devět projektových partnerů se podílí na vývoji postupů a doporučení pro účinné a udržitelné přeshraniční zvládání ochrany před povodněmi v povodí Dunaje, Dyje, Moravy a Lajty, která zasahují na území Rakouska, České republiky, Slovenska a Maďarska. Obecným cílem projektu CEframe je udržitelná integrovaná protipovodňová ochrana.

O projektu " Čisté povodí Svratky" a mezinárodním projektu CEframe, se dozvíte podrobněji na stánku Jihomoravského kraje, č. 017, pavilon P, na který jste tímto srdečně zváni.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů