Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Letiště Praha obdrželo po letech čekání kladný ekologický posudek (EIA) na novou vzletovou dráhu, jejíž výstavba byla už několikrát odložena kvůli sporům o pozemky a protestům obyvatel okolních obcí. Nyní budou následovat veřejné připomínkování a čekání na verdikt ministerstva životního prostředí, poté přijde na řadu územní a stavební řízení.

Žalobkyně Jana Hercegová z městského státního zastupitelství nabádala podřízenou obvodní státní zástupkyni pro Prahu 1 Šárku Pokornou, aby se nesnažila vyšetřit podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Píše to týdeník Respekt ve svém nejnovějším vydání. Vyplývá to podle něj z dokumentu podepsaného Hercegovou. "Dokument č. 1439, který má Respekt k dispozici, zároveň žalobkyni upozorňuje, že vzepřít se tomuto 'doporučení' není možné," uvádí týdeník. Hercegová obvinění odmítla. "Že to nechci prověřit, je nehorázné tvrzení," řekla. Podobně mluví také Pokorná. Na kauzu údajné korupce na SFŽP upozornil později odvolaný ředitel fondu Libor Michálek. Na tajně pořízených nahrávkách poradce tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Ministr veškerá obvinění odmítl, ale rezig noval.

OPŽP
Aktualizované Závazné pokyny pro žadatele a příjemce ve znění účinném od 21. 4. 2011 podstatně zjednodušují požadavky na povinnou publicitu u projektů OPŽP. Upozorňujeme, že z důvodu zachování jednotných podmínek pro dříve podané žádosti platí nové podmínky publicity (tj. stálá informační tabule u projektů nad 5 mil. Kč a billboard nad 10 mil. Kč) až pro projekty podané v rámci 25. výzvy a výzev následujících.

Pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová se včera ohradila proti tvrzení týdeníku Respekt, podle kterého nabádala svoji podřízenou, obvodní žalobkyni pro Prahu 1 Šárku Pokornou, k tomu, aby neprověřovala podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Pouze prý doporučila, aby státní zastupitelství případ posuzovalo "ve všech souvislostech". Kauza zatím ukončena nebyla, prověřování pokračuje.

Petr Nečas už občas mluví jako arogantní papaláš. Tak například ve včerejším rozhovoru pro Respekt se premiér pustil do obhajoby tří pražských starostů, kteří svěřili obecní stamiliony společnosti Key Investments. "Proběhlo transparentní a regulérní výběrové řízení. Navíc rozhodovalo zastupitelstvo, nikoli pouze starosta. A za třetí, informace o tom, že firma Key Investments není v pořádku, dala ČNB teprve v září loňského roku," brání Nečas především svého ministra životního prostředí a dlouholetého starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu. Tlačen novinářem pak premiér přiznává, že za chybné rozhodnutí nesou starostové politickou odpovědnost. To jim však podle Nečase nebrání, aby dál zacházeli s veřejnými statky. "Zdá se mi velmi laciné ukázat na někoho prstem, že pouze on za to může," říká premiér.

Další ročník Mezinárodního vodohospodářského a ekologického veletrhu Watenvi se bude konat až v roce 2013. Pořadatelé akce, jimiž jsou Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) a Veletrhy Brno, jsou pro dvouletý cyklus, nikoli pro každoroční pořádání jako dosud. Na letošním ročníku Watenvi, který dnes začal na brněnském výstavišti, to uvedl místopředseda SOVAK Miroslav Nováček. Podle něj se tato změna děje na návrh vystavovatelů. Podobné evropské vodohospodářské akce se prý také konají jednou za dva roky.
Přechod na dvouletý cyklus mimo jiné ušetří vystavovatelům i organizátorům náklady.
Vodohospodářský veletrh tvoří Mezinárodní vodohospodářská výstava Vodovody - kanalizace a Mezinárodní veletrh technologií pro tvorbu a ochranu životního prostředí. Veletrh představuje novinky ve vodním a odpadovém hospodářství a v ochraně životního prostředí. Letos se ho účastní téměř 200 vystavovatelů z 13 zemí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů