Středa, 24. dubna 2024

První českobudějovické broukoviště

První českobudějovické broukoviště

V přírodní zahradě Centra globální a ekologické výchovy Cassiopeia vzniklo první českobudějovické broukoviště. Jedná se o způsob pomoci ohroženým i běžným druhům hmyzu vázaným na mrtvé dřevo. Za materiál je třeba poděkovat českobudějovickému magistrátu.

Broukoviště je vlastně skupina kmenů, špalků či větví zakopaných částečně v zemi nebo na ní položených. Nápad pochází z Britských ostrovů, kde se tzv. loggery stala zajímavým doplňkem ochrany ohrožených druhů, především roháče obecného. V České republice i zbytku Evropy se zatím tento způsob ochrany brouků prosazuje poměrně málo. Patrně první českou vlaštovkou se stalo broukoviště v zámeckém parku v Lysé nad Labem. Více informací o broukovištích a dalších formách ochrany ohrožených druhů naleznou zájemci na novém webu Stromy a hmyz (www.calla.cz/stromyahmyz)

"Broukoviště nelze v žádném případě chápat jako plnohodnotnou náhradu za pokácené stromy nebo jejich vytvořením dokonce kácení ospravedlňovat. Měla by být součástí osvětové činnosti nebo krajním řešením pro případ, že stromy je nutné pokácet z bezpečnostních důvodů," říká Jiří Řehounek z Cally. A dodává: "Pro hmyz je samozřejmě vždy lepší, pokud nekácíme nebo ponecháme kmen na místě ve formě živého či mrtvého stromového torza."

"Nové broukoviště se stalo zajímavým doplněním naší přírodní zahrady. Určitě ho využijeme i při našich výukových programech v zahradě. Děti rády zkoumají úkryty brouků a jiného hmyzu", říká Monika Pýchová z Cassiopeii.

Českobudějovické broukoviště vzniklo ze společné iniciativy Cally a Cassiopeii. Cassiopeia se dlouhodobě zabývá poradenstvím v oblasti přírodních zahrad, zatímco Calla poskytuje poradenství v oblasti ochrany hmyzu vázaného na staré stromy a mrtvé dřevo. Dotazy lze posílat e-mailem na calla@calla.cz nebo s pomocí formuláře na www.calla.cz Obě poradny mají také otevírací hodiny pro veřejnost.


Kontakty: Jiří Řehounek (Calla), 605 066 898, RehounekJ@seznam.cz - dotazy týkající se
broukovišť a ochrany hmyzu)
Monika Pýchová (Cassiopeia), 385 520 951, 725 515 994 (telefony na CEGV
Cassiopeia) - dotazy týkající se přírodních zahrad, domluva o případném
fotografování broukoviště

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů