Úterý, 16. dubna 2024

Šetrný hypermarket s přírodním chladivem

V únoru byl v Jaroměři otevřen první ekologicky šetrný hypermarket Tesco s nulovou uhlíkovou stopou v kontinentální Evropě. Kromě jiného je vybaven technologií chlazení CO2OLtec s přírodním chladivem CO2. Společnost Tesco Stores ČR tímto ekologickým projektem navázala na své předchozí aktivity směřující ke snižování ekologické stopy.

Šetrný hypermarket s přírodním chladivem

"Čtyři obchody v minulosti už byly například vybaveny technologií chlazení CO2OLtec s přírodním chladivem CO2, navíc uplatňujeme energeticky úsporná opatření jak v nových, tak i stávajících obchodech," upřesňuje Miroslav Friml, ředitel stavebního oddělení, Tesco.

Nulový vliv na ozonovou vrstvu, zanedbatelný skleníkový efekt

Budova je řešena jako energeticky soběstačná dřevostavba. Její projekt byl z hlediska stavebního i technologického navržen tak, aby produkce CO2 byla snížena na minimum a byla vyrovnána neboli vynulována stejným množstvím CO2 spotřebovaným během pěstování zdroje energie.

Použitá technologii chlazení CO2OLtec je komplexním řešením potravinářského chlazení pro všechny formáty maloobchodních prodejen s použitím přírodního chladiva CO2. To je odpadním produktem při rektifikaci kapalného vzduchu. CO2 jako chladivo vykazuje nulový vliv na ozonovou vrstvu a zanedbatelný skleníkový efekt. Je to chemicky stabilní látka, neprodukující chemické radikály, stejně tak je nehořlavá a nejedovatá. Vykazuje výborný koeficient přestupu tepla a větší objemovou chladivost než HFC chladiva. Toto levné a dostupné chladivo je nejlepší pro využití odpadního tepla.

Přírodě sekunduje úsporná technologie a vybavení

Z hlediska chlazení charakterizují Tesco Jaroměř zajímavá čísla a údaje. Instalovaný chladicí výkon činí 21,4 kW (mrazicí okruh) a 113,6 kW (chladicí okruh), náplň chladiva tvoří 450 kg CO2. "Jsou zde použity chladicí regály Monaxis s LED osvětlením, EC ventilátory a prosklenými dveřmi. Výbavu tvoří také mrazicí kombinace Mantis s LED osvětlením, EC ventilátory, posuvnými víky, nevyhřívanými prosklenými dveřmi," doplňuje Karel Fořt, ředitel společnosti Carrier Commercial Refrigeration pro střední a východní Evropu.

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů