Úterý, 19. března 2024

Křest knihy "Geologická abeceda"

Křest knihy "Geologická abeceda"

Ve středu 18. 5. 2011 se v prodejně publikací a map České geologické služby uskutečnil slavnostní křest knihy doc. Zdeňka Kukala Geologická abeceda, kterou ilustrovala grafička Helena Neubertová. K hojnému počtu návštěvníků promluvil svým neotřelým způsobem autor knihy Zdeněk Kukal a dále zástupci Vydavatelství ČGS a Mladé fronty. Nechybělo ani krátké čtení ukázky knihy v podání jedné z dětských návštěvnic křtu. Knihu je možno zakoupit v prodejně ČGS v Praze na Klárově.

Kdo je Zdeněk Kukal?

Doc. RNDr. Zdeněk Kukal, DrSc., se narodil 29. listopadu v roce 1932. Jako přední český oceánolog, geolog a oceánograf je autorem řady vědeckých prací z oboru oceánologie, geologie i populárněvědné literatury. Zabýval se například existencí bájné Atlantidy nebo legendami kolem Bermudského trojúhelníku. Z odborné literatury můžeme vzpomenout jeho Základy sedimentologie nebo Vznik pevnin a oceánů. V současné době je emeritním členem České geologické služby, stále přednáší a píše.

Geologii absolvoval v roce 1955 na Univerzitě Karlově. Ke specializaci na mořskou geologii a oceánografii se dostal při studiu sedimentů. Přednášel na univerzitách v zahraničí (mimo jiné v Bagdádu a Kuvajtu) Po revoluci pracoval například jako ředitel České geologické služby a také v Radě Vlády ČR pro vědu a výzkum.

ZDROJ: ČGS, ČRo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů