Sobota, 20. dubna 2024

Inspekce: použití chemie v parku bylo protizákonné

Inspekce: použití chemie v parku bylo protizákonné

Česká inspekce životního prostředí potvrdila, že správa národního parku na Šumavě ilegálně rozmístila klády postříkané jedovatými pesticidy [1]. Inspektoři v případu, na který upozornilo Hnutí DUHA, zahájí řízení o udělení pokuty.

Nový ředitel parku Jan Stráský již dříve přiznal, že dal k použití chemických látek pokyn, aniž by k tomu měl speciální výjimku, která by poškození přírody legalizovala a umožnila mu porušit zákon o ochraně přírody a krajiny [2].

Inspekce nenařídila okamžité odstranění chemicky ošetřených kmenů, protože o tom se rozhodne až v řízení o udělení či neudělení výjimky. Jan Stráský ji ale stále nemá, ačkoliv již téměř před měsícem tvrdil, že " bude vydána během několika dní" [3]. Pesticidy jsou tedy v národním parku stále rozmístěny ilegálně.

Chemický postřik nezabije pouze kůrovce, ale veškerý hmyz, který s ním přijde do kontaktu. Obětí se vždy stanou ve významném množství i druhy, které kůrovce požírají - střevlíci, lumčíci, pestrokrovečníci, chalcidky a mnoho dalších.

Experti z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti při sledování, jaký má tato metoda vliv na ekosystémy, už dříve napsali, že "účinek tohoto obranného zásahu je přímo drastický. Celkem bylo zahubeno mnohem více jedinců dalších druhů hmyzu než lýkožrouta smrkového..." [4]

Bylo prokázáno, že v místech aplikace těchto látek dochází ke zvýšenému úhynu mláďat hmyzožravých ptáků [5]. Dokonce i při použití ultranízké dávky 3,75 gramu na hektar umírá 29 % mláďat sýkory modřinky. Přitom tam, kde pesticidy nepoužívali, umíralo pouze 7 % mláďat.

Proniknou-li pesticidy do vody, okamžitě zabíjejí všechny vodní organismy včetně například žab nebo čolků. Hnutí DUHA přitom zdokumentovalo umístění otrávených klád i do tůní s obojživelníky. Inspekce konstatovala, že se nejednalo o trvale podmáčené lokality.

Látka cypermethrin, kterou postřiky obsahují, patří ke skupině jedů, které u živočichů narušují funkce hormonů a imunitní systém. Zasažení cypermethrinem může zvýšit riziko neplodnosti (především samců, respektive mužů), spontánního potratu, vyvolat předčasný porod a způsobit vrozené abnormality plodu. Byly prokázány dokonce genotoxické, cytotoxické, teratogenní a karcinogenní účinky.

Chemicky nastříkané kmeny přitom stojí například u turistického odpočívadla u Javoří pily a další jsou rozmístěny podél cest, kudy chodí návštěvníci Šumavy. Přesto nejsou nijak varováni, aby se postříkaných stromů nedotýkali.

Z míst, která budou ponechána divoké přírodě, nechala správa parku otrávené klády odstranit.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Šetření inspekce prokázalo, že Jan Stráský použil chemické postřiky v národním parku protizákonně. Ještě horší je, že to udělal vědomě. Vědomě nařídil svým podřízeným zákon porušit. A otrávené kmeny jsou v parku stále."


Kontakty:
Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů