Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Největší výroba pelet na světě
Společnost RWE uvedla do provozu největší továrnu na výrobu dřevěných pelet na světě. Peletárna vybudovaná ve městě Waycross v americkém státě Georgia jich ročně vyprodukuje 750 000 tun. Vyrobená surovina bude od tohoto léta přepravována z USA do Evropy, kde se biomasa využije v uhelných elektrárnách RWE.
Společnost tvrdí, že náhradou fosilních paliv biomasou, ušetří zhruba 1 milion tun emisí CO2 za rok.

Zveřejněn Kodex farmářských trhů
Kodex určuje základní pravidla prodeje na farmářských trzích. Má především napomáhat zákazníkům v orientaci. Prodejci, kteří se zavážou k jeho dodržování, budou pro nakupující na první pohled odlišitelní speciálním logem. Cílem formulace kodexu, na které s Ministerstvem zemědělství spolupracovali nejvýznamnější organizátoři trhů, bylo zabránit možné devalvaci a ochránit původní smysl farmářských trhů: umožnit zákazníkům větší výběr skutečně čerstvých, kvalitních a domácích potravin přímo od producentů.

SAKO Brno, a.s. nabízí pro občany Brna novou službu odvoz objemného odpadu přímo od domu. Odvezeme koberce, podlahové krytiny, dřevěný, čalouněný, plastový nábytek, matrace, pračku, sporák, myčku, ledničku; do maximálního celkového objemu 1 m3 a max. délky 3 m.
Zavolejte na telefonní číslo 548 138 258 a domluvte si termín odvozu. V dohodnutém termínu si odpad vyzvedneme u Vašeho domu. Cena za jeden odvoz objemného odpadu je 250,-Kč včetně DPH.
Služba není určena podnikatelským subjektům.

Česká inspekce životního prostředí potvrdila, že správa Národního parku Šumava rozmístila klády s pesticidy na zabíjení kůrovce v rozporu se zákonem. "Základním problémem je, že zásah prováděli, i když neměli výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny," uvedl Karel Bláha ze Sdružení Duha, které si na postup vedení parku stěžovalo. Inspekce nyní zahájí se správou parku řízení o pokutě. "Podle dílčích informací, které mám k dispozici, inspekce neshledala pochybení kromě toho, že jsme skutečně rozmístili obranné prostředky proti prvnímu rojení kůrovce," uvedl ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský.

Premiér Petr Nečas v průběhu návštěvy Saska varoval, že cena elektřiny může během příští dekády kvůli uzavírání německých jaderných elektráren vyskočit až o třicet procent - a to i v Česku, pokud na to energetická politika státu nebude nějak reagovat. Nečas v Drážďanech uvedl, že zdražení se může zbrzdit dostavbou Temelína, a řekl, že doufá, že Německo bude rozvoj jaderné energetiky v Česku respektovat.

Klienti Key Investments se včera nedočkali výplaty peněz z dluhopisů, kterým vypršela lhůta splatnosti. Poprvé se tak reálně potvrdily obavy, že radnice Prahy 6, 10 a 13 umožnily Key Investments investovat peníze do cenných papírů pochybné kvality a že část svých peněz nedostanou zpět. Případ vážně diskredituje mj. současného ministra životního prostředí Tomáše Chalupu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů