Sobota, 20. dubna 2024

Českobudějovický dopravní podnik nakoupí 15 nových vozů

Českobudějovický dopravní podnik nakoupí 15 nových vozů

Českobudějovický dopravní podnik letos koupí celkem 15 nových vozů pro městskou dopravu. Trolejbusy nakoupí od plzeňské škodovky, devět jich odebere tento rok, pět příští. Na linkách by se letos mělo objevit ještě šest nových nízkopodlažních autobusů, řekl dnes ČTK předseda představenstva společnosti Slavoj Dolejš.

Za trolejbusy dopravní podnik celkem zaplatí 190 milionů korun. Na jejich nákup získal evropskou dotaci. Nové autobusy vyjdou na zhruba 30 milionů. Loni koupili tři nové nízkopodlažní autobusy za 14,5 milionu korun a zmodernizovali dva autobusy a dva trolejbusy za zhruba 14 milionů korun.

V těchto dnech zkouší dopravní podnik na několika linkách elektrobus. Vzhledem k jeho menší kapacitě jezdí na méně vytížených linkách. O nákupu elektrobusů zatím neuvažují, chtějí ale vyzkoušet možné alternativy pro městskou hromadnou dopravu, řekl Dolejš. Podle něj se elektrobusů vyrábí zatím málo a jsou velmi drahé. V provozu jsou krátce a není ještě zřejmé, jak výhodný je jejich provoz, doplnil.

Dvounápravový elektrobus, který v Českých Budějovicích zkoušejí, je dlouhý 10,5 metru a jeho kapacita je 85 cestujících, 19 míst je k sezení, dalších šest sedadel je sklopných. Autobus pohání elektromotor o výkonu 120 kilowatt. Podle obsazenosti může na jedno nabití ujet 110 až 160 kilometrů.

Dopravní podnik města České Budějovice disponuje 85 autobusy a 56 trolejbusy. Zajišťuje provoz na 13 autobusových linkách o celkové délce 165 kilometrů a šesti trolejbusových linkách o celkové délce 70 kilometrů. Ročně najedou více něž šest milionů kilometrů a přepraví 40 milionů cestujících. Provoz společnosti zajišťuje 430 zaměstnanců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů