Středa, 24. dubna 2024

Prachatice chystají stavbu recyklačního centra za 40 mil.Kč

Prachatice chystají stavbu recyklačního centra za 40 mil.Kč

Prachatice se chystají vybudovat nové recyklační centrum. Podle studie bude stát téměř 40 milionů korun. Ze zákona musí město rozšířit sběr komunálních odpadů o bioodpad a zlepšit služby. Současný sběrný dvůr v Mlýnské ulici je nevyhovující, řekl dnes ČTK starosta Martin Malý (ODS).

Nynější dvůr podle něj nestačí kapacitně a nevyhovuje ani z hlediska přístupu. "Rada města proto už v roce 2009 vzala na vědomí studii k projektu recyklačního centra a energetického využití odpadů na území Prachaticka, zpracovanou společností RERA a.s. České Budějovice," uvedl starosta.

Město už má na stavbu centra vybraný pozemek za průmyslovou zónou v Krumlovské ulici, pracuje se na změně územního plánu. Pracovní skupina se shodla na tom, že v centru bude kompostárna, hala s třídící linkou, skladem a lisy na papír a plasty. Bude tam také sběrný dvůr na nebezpečné odpady a elektrozařízení. Součástí bude i částečně zastřešená manipulační plocha, sklad na sklo a velkoobjemové kontejnery či garáže.

Recyklační centrum bude sloužit pro Prachatice a okolí. Město se bude s projektem ucházet o finanční podporu z Operačního programu Životního prostředí. Podpora pro obce činí 90 procent nákladů. Plánovací období EU končí v roce 2013.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů