Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Stavbu gigantické přehrady Belo Monte včera schválila brazilská vládní agentura pro životní prostředí. Na řece Xingú, jednom z přítoků Amazonky, má stát třetí největší hydroelektrárna na světě. Projekt, kterému již nic nestojí v cestě, vyvolává ostré protesty ekologických organizací, místních indiánů i řady osobností ve světě.

Automatizované budovy využívající moderní technologie, které pomáhají snižovat provozní náklady a zátěž na životní prostředí, se postupně stávají standardem. Patří mezi ně také administrativní centrum Opatov Park I, které se stalo novým sídlem stavební a developerské společnosti Skanska. Na výstavbě komplexu se podílela i společnost Siemens, jejíž technologie umožňují centrálně ovládat systémy vytápění, chlazení, osvětlení a venkovních žaluzií a snižují tak provozní náklady.

Kosmetická firma L'Oréal startuje "zelenější" komunikaci v rámci podpory značky Garnier. Po vzoru konkurenčních firem Unilever či Procter & Gamble slibuje do roku 2015 snížení emise skleníkových plynů, spotřeby vody a produkce odpadů ve výrobních podnicích o 50 % oproti roku 2005. Přírodní strategii představí hned v první kampani na inovované produkty dámské vlasové kosmetiky značky Garnier Fructis.

V červnu vyjde speciální vydání titulu Auto motor a sport, které se věnuje ekologicky šetrným vozům a tomu, jak jezdit ekologicky a ekonomicky. Auto motor a sport Eco-Drive je v prodeji na stáncích za cenu 69 Kč. Titul vydává Motor-Presse Bohemia.

Čelní místo nejrozvinutějších regionů světa si Evropa stále ještě může udržet. Jedním z klíčů k úspěchu pak bude stanovení právně závazných limitů pro podíl obnovitelných zdrojů energie v celkové spotřebě. Na tomto závěru se shodli účastníci výroční konference organizace EREC, která zastřešuje prakticky veškeré obnovitelné zdroje energie. "Pro zajištění konkurenceschopnosti Evropy potřebujeme právně závazný cíl pro obnovitelné zdroje ve výši 45 % v roce 2030", uvedl Arthouros Zervos, prezident organizace EREC.
Celý článek na www.czba.cz

Dvě turbosoustrojí o výkonu 145 MW do budované uhelné elektrárny Yunus Emre s technologií fluidního spalování uhlí v Turecku dodá plzeňská Škoda Power ze skupiny Doosan, nejstarší firmy v Koreji. Hodnota zakázky se pohybuje ve stovkách milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů