Pátek, 26. dubna 2024

AutoLocator přináší úspory

Traffilog, přední světový poskytovatel moderních systémů pro hospodárnou jízdu, bezpečnost na silnicích a analýzu technických parametrů vozidel, nyní poskytuje své služby prostřednictvím společnosti AutoLocator také v České republice. Komplexní systém pro analýzu chování řidiče nabízí zajímavý potenciál úspor.

AutoLocator přináší úspory

Základem je jednoznačně prokázaná skutečnost, že řidič a jeho styl jízdy jsou hlavním faktorem ovlivňujícím spotřebu paliva a opotřebení vozidla. Konkrétně je systém Traffilog založen na technologii, která nepřetržitě diagnostikuje styl a ekonomiku jízdy řidiče. Oproti jednorázovým školením je zde neustále a automaticky sledována řada ukazatelů, z nichž nejdůležitější jsou akcelerace, brzdění a zatáčení. Okamžitá zpětná vazba neustále působí na řidiče a ovlivňuje jeho chování v průběhu jízdy.

Diagnostika poskytuje řidiči a správci vozového parku potřebné informace a konkrétní individuální doporučení každému řidiči, jak zlepšit styl jeho jízdy. Služba v konečném důsledku zlepší chování (styl jízdy) řidiče a vede k trvalému snížení nákladů na palivo i údržbu. Přináší i pokles následků agresivního chování řidičů a přímo úměrně související pokles počtu nebezpečných událostí.

S Traffilogem řidiči jezdí klidněji a jsou nuceni více předvídat situaci v silničním provozu, jejich jízda je pak nejen plynulá a hospodárná, ale také se minimalizují počty nehod a pneumatiky, spojka a brzdy podstupují menší zátěž, pokud nejsou vystaveny "těžké noze" řidiče. Znamená to méně výměn dílů a méně prostojů v dílně. Snížení provozních nákladů vozového parku vede ke zvýšení jeho celkové efektivnosti a výkonnosti. Návratnost investice je velmi krátká a v konkrétních aplikacích byla dosažena i po 3 měsících provozu, v závislosti na běžné spotřebě vozu a najížděných kilometrech.

JAK SLUŽBA FUNGUJE

Traffilog se skládá ze senzoru zrychlení, vlastní jednotky s GSM a GPS modulem a připojení k počítači vozu prostřednictvím sběrnice CAN. Data z vozidla jsou přenášena GSM on-line na server, který je jádrem Traffilogu. Systém poskytuje informace o každém vozidle a chování řidiče v reálném čase - zajišťuje okamžitý přístup k informacím jako je rychlost, spotřeba paliva, prudké brzdění, ostré zatáčení a silné zrychlení a tato data uchovává pro pozdější analýzu. Světelný indikátor v kabině v případě překročení limitu některého ze sledovaných parametrů ihned upozorní řidiče, což samo o sobě významně optimalizuje řidičovy návyky. Chování řidiče je registrováno každou desetinu sekundy. Nesprávný úkon řidiče může být indikován i jako okamžitý poplach s okamžitou zprávou majiteli.

Důležitou součástí služby je vyhodnocení mnoha parametrů a dat, které je možno ze systému získat. Díky obrovské databázi vozidel lze pro každý typ vozidla stanovit hraniční hodnoty jednotlivých parametrů, jejichž překročení je hodnoceno jako prohřešek proti správnému způsobu jízdy. Problémový řidič je pak na základě týdenního vyhodnocení kontaktován operátorem společnosti AutoLocator, který mu vysvětlí, jaké dělá chyby při řízení a jak se jich může vyvarovat.

Služba je velmi flexibilní - každý zákazník si může vybrat jen ty parametry a oblasti, které ho zajímají, a to vždy v uživatelsky příjemné podobě. Pro jednoduchou a rychlou analýzu řidičů velkých flotil systém podle speciálního algoritmu slučuje vyhodnocení mnoha parametrů kvality řidičů do jediného, který manažerům umožňuje okamžitý přehled o stylu jízdy všech řidičů. Detailními analýzami prohřešků jednotlivých řidičů se tak mohou zabývat jen u těch problémových, což výrazně šetří čas.

Kombinací analýzy chování řidiče a diagnostiky technických parametrů vozidla získají řidiči i firmy okamžité informace o nežádoucích stavech i přehledné grafy a reporty pro zlepšení řidičských návyků i pro předcházení technickým problémům vozidel. Systém lze využít ve všech typech nákladních vozidel i autobusů, ale i v osobních vozech. Využívají ho zákazníci v 22 zemích celého světa ve více než 75 tis. vozidel. K zákazníkům patří jak místní firmy, tak globální jako Iveco, Nestle, Veolia, Arriva, Orange, UPS a řada dalších.

"Naše řešení dává firmám unikátní možnost nepřetržitě monitorovat chování řidiče a pomocí okamžité zpětné vazby i uživatelsky příjemných grafů umožňuje řidičům zlepšit své řidičské dovednosti. Systém ale umí řadu dalších věcí - dálkově diagnostikovat závady dříve než nastanou či zobrazovat aktuální polohu vozidla. K zajímavostem patří i to, že uživatel může na svém monitoru připojeném k internetu vidět aktuální údaje palubní desky vozidla ať je vůz kdekoliv v Evropě," říká Ing. Ondřej Klofáč, ředitel společnosti AutoLocator.

AutoLocator od svého vzniku v roce 2003 dodává nejmodernější systémy kombinující komunikaci GSM se satelitním určováním polohy GPS. Cílem je poskytovat uživatelům vozidel co nejširší paletu služeb - od monitorování firemních vozidel, střežení proti krádeži až po záchranu posádky při havárii, za kterou AutoLocator obdržel prestižní Creative Mobile Award. Systém Traffilog maximálně využívá nejnovější technologie ve prospěch řidiče, majitele vozu i životního prostředí a rozšiřuje stávající služby AutoLocatoru.


DOSAŽENÉ ÚSPORY

Palivo 5 až 16 %

Opotřebení vozu 15 až 35 %

Pneumatiky 10 až 40 %

Prostoje 15 až 25 %

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů