Čtvrtek, 18. dubna 2024

J. Hradec uspěl v evropské soutěži obnovitelné energie

J. Hradec uspěl v evropské soutěži obnovitelné energie

Jindřichův Hradec získal druhé místo v Evropské lize obnovitelné energie v kategorii sídel od 20.000 do 100.000 obyvatel. Uspěl díky velkému množství energie vyráběné z biomasy, kterou se vytápí většina města, řekl ČTK Karel Merhaut ze Solární ligy. Vítězem této kategorie byl německý Crailsheim.

Ve městě jsou také fotovoltaické elektrárny s výkonem 7,03 megawattu (MW) a 856 metrů čtverečních termických systémů. V rodinných domech jsou hojně využívány malé teplovodní systémy. Město aktivně podporuje výtopny na biomasu. Jako jedni z prvních poskytovali lidem příspěvek na výměnu kotle na fosilní palivo za kotel zplyňující biomasu. Město má i svou energetickou koncepci. Její součástí je studie proveditelnosti i návrh biomasy jako perspektivního zdroje tepla pro celou městskou soustavu.

V městském energocentru je od roku 2008 moderní kogenerační kotel s výkonem 18,5 MW, v němž se spalují balíky slámy. Teplo z něj se dodává do společnosti Teplospol, která provozuje tepelnou soustavu ve městě. Pokud topí všechny biomasové zdroje na plný výkon, mohou pokrýt až 80 procent městské potřeby tepla, běžně pokrývají přes polovinu.

Soutěže se zúčastnilo 3500 měst ze sedmi zemí. Hodnotil se instalovaný výkon z obnovitelných zdrojů energie, energetická politika nebo osvěta. Konala se podruhé, uvedl Merhaut. V soutěži je evidováno 3000 MW sluneční elektřiny, 1,9 milionu metrů čtverečních teplovodních slunečních kolektorů a 1100 MW energie z biomasy. Celkovým vítězem se stal německý Kronprinzenkoog.

Umístění Jindřichova Hradce je zatím nejlepší, jakého česká města dosáhla. Loni byly Litoměřice, Plzeň a Hostětín třetí ve svých kategoriích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů