Pátek, 19. dubna 2024

Rakousko prodává dva alpské vrcholky za 121.000 eur

Rakousko prodává dva alpské vrcholky za 121.000 eur

Milovníci rakouských Alp si nyní mohou pořídit vlastní horský vrcholek. Správce státního majetku nabízí na internetu hory Rosskopf a Grosse Kinigat, dohromady za 121.000 eur (2,9 milionu korun), napsala agentura APA. Návrh se ale nelíbí starostům obcí, které pod oběma horami leží.

Rosskopf je vysoký 2603 metrů, Grosse Kinigat o 86 metrů vyšší. Oba vrcholky leží v Karnských Alpách nedaleko rakousko-italské hranice. Stránka, kde jsou obě hory nabízeny k prodeji, je označuje za "jedny z nejkrásnějších vyhlídek v Karnských Alpách a často navštěvované horské vrcholy".

Místním starostům ale nabídka radost neudělala. "Je pro mě nepochopitelné, proč se teď prodávají vrcholky hor," řekl starosta vesnice Kartitsch Josef Ausserlechner. "V Řecku se prodávají ostrovy, v Rakousku hory," podotkl s poukazem na hospodářskou situaci v Řecku. Atény totiž loni kvůli vysoké zadluženosti začaly nabízet pozemky na ostrovech a některé malé ostrůvky k prodeji nebo k pronájmu. Rakousko se ale na rozdíl od středomořské země nepotýká s obrovskými dluhy.

Nabízený pozemek o rozloze 1,2 kilometru čtverečního je podle Ausserlechnera pustina, odkud se nedá nic odnést. Jeho obec přesto projevila o obě hory zájem, může ale nabídnout jen symbolickou částku, nanejvýš několik tisíc eur.

Podle novin Kleine Zeitung se už ale našlo asi 20 lidí, kteří projevili zájem Rosskopf a Grosse Kinigat za navrženou cenu koupit. Starosta Ausserlechner ale případné kupce rovnou varuje: "Oplotit a uzavřít vrcholky přirozeně nepůjde." Obě hory jsou podle něj přirozenou součástí turistických stezek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů