Úterý, 19. března 2024

Zástupci automobilového průmyslu podpořili novelu o odpadech

Zástupci automobilového průmyslu podpořili novelu o odpadech

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) podepsal na Autosalonu v Brně se zástupci automobilového průmyslu memorandum na podporu přijetí novely zákona o odpadech. Novela má umožnit, aby část poplatků vybraných Státním fondem životního prostředí (SFŽP) na ekologickou likvidaci autovraků byla použita v programu Zelená úsporám.

Účastníci memoranda se také dohodli na tom, že vznikne pracovní skupina, která bude spolupracovat na zefektivnění systému nakládání s autovraky a podpory obnovy vozového parku, dodala Jendeková.

Program Zelená úsporám disponuje 19 miliardami korun, zájem o dotace je ale tak veliký, že žádosti převýšily tuto částku o osm miliard. V dubnu získal ministr Chalupa souhlas vlády k odejmutí podpory veřejným budovám, tím ušetřil čtyři miliardy. Kontrolou všech typů žádostí by podle něj měla vzniknout úspora ve výši miliardy korun. Dalších 600 milionů korun lze očekávat z prodeje emisních povolenek do Japonska a Německa a 250 milionů korun ze snížení technické asistence.

Ekologické poplatky při registraci staršího auta nebo při jeho první registraci u dovezeného vozu se v Česku platí od roku 2009. Vztahují se na auta, která neplní emisní normu Euro 3 a vyšší, a činí od 3000 do 10.000 korun. Podle dřívějších údajů Sdružení automobilového průmyslu se to dotýká více než poloviny všech osobních aut v Česku, tedy přibližně 2,5 milionu vozů. Vybrané peníze jsou příjmem SFŽP a sloužit mají k likvidaci autovraků. V roce 2009 takto fond vybral 670 milionů korun, loni 606 milionů. Z vybraných peněz zatím SFŽP loni rozdal 200 milionů loni, zájemcům o likvidaci autovraků nabízí podporu i v letos vypsaném programu.

Nyní lze vybrané peníze podle zákona použít "na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků". Velká část z vybraných prostředků ale zůstává nevyužita na účtu SFŽP. "Proto se navrhuje rozšíření účelového určení výnosů z poplatku i na podporu ochrany jiných složek životního prostředí," uvádí zpráva zveřejněná v elektronické legislativní knihovně vlády.

Program Zelená úsporám je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních kreditů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů