Pátek, 19. dubna 2024

Železniční ombudsman zasahuje

Záhy po zřízení funkce ombudsmana drah jsme si řekli, že ověříme jeho akceschopnost a vůli řešit problémy na železnici, jež přímo nesouvisí s vagóny a lokomotivami, ale ovlivňují též názor veřejnosti na úroveń ČD a spřízněných organizací. Nabízíme krátkou korespondenci s ombudsmanem našim čtenářům a doporučujeme, aby na nešvary na železnici upozorňovali a žádali nápravu.

Železniční ombudsman zasahuje

Odpověď na podání č.: ST11-05-546

Vážený pane Magistře,

děkuji za Váš podnět, který evidujeme pod č. j. ST11-05-546.

S názorem, že by součástí kultury na drahách měla být i komplexní čistota všech dotčených lokalit, naprosto souhlasím. Bohužel frekvence vytváření nepořádku (zejména v případech tzv. "černých skládek") je ze strany občanů tak vysoká, že prakticky znemožňuje udržovat prostory dlouhodobě čisté. Vzhledem k tomu, že na úklidu dotčených prostor se podílí (nejen v rámci našeho podniku a vždy v závislosti na konkrétním majiteli daných pozemků) více organizačních složek, vyžaduje značné úsilí tyto snahy synchronizovat tak, aby docházelo k rychlé, kvalitní a dostatečné nápravě. Je proto dobré identifikovat vždy konkrétní místo, abychom mohli naši intervenci přesně a účinně zacílit. V případě trati 171 (Praha - Dobřichovice), kterou zmiňujete, jsem situaci prověřil a mohu k ní sdělit následující:

Přes průběžně prováděný úklid černých skládek na pozemcích SŽDC (Správa železniční dopravní cesty, státní organizace) v loňském roce se v zimním období v dané lokalitě objevily skládky opět. Zodpovědnými pracovníky mi bylo přislíbeno, že jejich úklid bude proveden do konce měsíce července letošního roku.

Slibuji Vám, že v rámci vlastních kompetencí budu i nadále pokračovat ve snahách dosáhnout viditelných zlepšení v kultuře cestování naší společnosti.

Věřím, že budete s mojí odpovědí spokojen a že nám zachováte svoji přízeň.

S uctivým pozdravem


PhDr. Petr Fejk
ombudsman kvality
České dráhy, a.s.
Nábřeží L.Svobody 1222, 110 15 Praha 1
E: ombudsman@cd.cz
T: 972 222 297


Kopie původní zprávy:

Původní dopis:
Vážený pane doktore,

myslím si, že součástí kultury na drahách by měla být i čistota jak drážního tělesa, tak i okolních drážních pozemků, areálů všech nádraží /i nákladových/ apod..
Při nedávné cestě vlakem z Prahy - hl. nádraží do Dobřichovic jsem viděl dost černých skládek a nepořádku okoli trati atd. Nemohli by jste s tím prosím něco udělat?


Předem Vám děkuji za vaši snahu

Franc

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů