Čtvrtek, 25. dubna 2024

Půl Evropy drtí nejhorší sucha za sto let

Chabé srážky ničí Anglii, Francii, Nizozemsko, Německo či Rakousko. Francouzská vláda již omezila práva zemědělců čerpat vodu.

Půl Evropy drtí nejhorší sucha za sto let

Rozsáhlé oblasti severní Evropy sužuje nebývalé sucho. Britští meteorologové mluví o nejhorším suchu v Anglii od roku 1910, kdy se začaly údaje o srážkách shromažďovat. Ve Francii je to nejvážnější situace za posledních 50 let.

Evropa se dělí na vyschlý sever a jih, který si letos nemůže na nedostatek srážek stěžovat. To je krajně nezvyklé. Dříve trpěly nedostatkem srážek spíše jih Evropy: Řecko, Itálie, a Španělsko.

"Situace je vážná," varovala francouzská ministryně pro ekologii Nathalie Kosciusko-Morizetová. Srážky během jara podle ní byly stejné, jako jsou v jiných letech v červenci.

Letošní květen byl ve Francii nejteplejší za poslední století. Klesá úroveň spodních vod, ubylo srážek. Zemědělci se obávají velkých ztrát. To může zvýšit ceny potravin.

Vyschlý Dunaj

Ve Francii letos napršely jen tři čtvrtiny obvyklého úhrnu srážek za léta 1971 až 2000.

"Všechny letošní příjmy musím obětovat jen na krmivo, ostatní chovatelé v okolí jsou na tom podobně," řekl novinářům Nicolas Mousnier, majitel ovčí farmy ve francouzském kraji Limousin.

Víkendové deště potíže zmírnily, ale jen nepatrně. Podle Světové meteorologické organizace bude sever Evropy trápit sucho ještě mnoho týdnů až měsíců.

Ve třetině francouzských departementů se musela omezit spotřeba vody. Platí zákaz zavlažování v parcích, čerpání vody pro pěstitele bylo omezeno na polovinu.

Britové se zatím nemusejí obávat, že by dostávali omezené množství pitné vody. Vodohospodáři ujišťují, že dodávky nejsou ohroženy. V některých oblastech už ale zvažují zákaz zavlažování.

O něco méně dramaticky to vypadá v jiných zemích.

"Deficit srážek zaznamenaly v jarních měsících i Nizozemsko, Belgie, Německo, Dánsko, Maďarsko a Rakousko," uvedla Evropská komise.

Česko, které rovněž prožívá nezvykle suché měsíce, Brusel výslovně nezmínil.

Trpí i dodavatelé energie a lodní dopravci. Evropský veletok Dunaj byl v květnu na stoletém minimu.

Herfied Leitner, šéf dopravní společnosti Helogistic Holding, která se zabývá transportem surovin a obilí mezi Černým mořem a nizozemským přístavem Rotterdamem, musel nechat své lodi zakotvit již ve Vídni - výš po proudu už teď Dunaj splavný není.

"Je to složitá situace, museli jsme úplně zastavit transport zboží," stěžuje si Leitner. Tak nízký stav vody podle něj přichází maximálně jednou dvakrát za 25 let. "Normálně jsou květen a červen z hlediska dopravy těmi nejlepšími měsíci," podotkl.

Ohrožená úroda

Francie, která je největším evropským vývozcem zemědělských produktů, toužebně očekává déle trvající srážky. Sucha se dotýkají 507 tisíc francouzských farmářů. Jejich úroda je ohrožena.

Vláda pečlivě sleduje situaci. Už nyní Paříž připustila, že farmářům vyplatí odškodnění. Mluví se o částce nejméně 500 milionů eur. Konečná cifra se ale může vyšplhat až k miliardě, pokud sucha potrvají déle. Meteorologové to nevylučují.

Energetické společnosti proto bedlivě sledují hladinu řek, které jsou důležité pro chlazení některých z 58 francouzských jaderných reaktorů.

"Žádné riziko nehrozí," ujistil ministr průmyslu Eric Besson. Po zkušenosti s havárií v japonské Fukušimě si ale nikdo netroufá situaci podcenit.


Pomoc farmářům

500 mil.

Francouzská vláda zvažuje rozdělit 500 milionů eur (asi 12 miliard korun) jako nejmenší myslitelnou částku, kterou odškodní farmáře postižené letošním katastrofálním suchem. Paříž ovšem nevylučuje, že se celková suma odškodnění vyšplhá až na dvojnásobek této částky.

Když v Evropě neprší

Nedostatek dešťových srážek letos postihl západ, střed a sever Evropy. Naopak ve Španělsku, které se potýká s nedostatkem vody dlouhodobě prší letos dostatečně.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů