Pátek, 19. dubna 2024

Racionální stavění z přírodních produktů

Ucelený a homogenní program tvoří stavby stěn, obvodových zdí, vnitřních nosných zdí, příček, vnitřních omítek i fasád, na jejichž zhotovení byly použity bloky, tvárnice a další stavební prvky a materiály Bisotherm.

Racionální stavění z přírodních produktů

Výzkumné a vývojové oddělení společnosti Bisotherm vytyčilo programem BISOGREEN nový milník na cestě za racionálním stavěním. Základem materiálu pro zdění je respektování přírodního přístupu pro skladbu celé stěny. Ekologicky a energeticky výtečnými složkami jsou čistě přírodní produkty: pemza, vápenec a vzduch. Koncept se představil letos na veletrhu BAU v Mnichově.

VŠE SPOČÍVÁ VE VÝBĚRU

Přírodní pemza je lehkou složkou stavebního materiálu, která zvláště účinně tlumí tepelný tok a v celosvětové ekologické bilanci představuje již po desetiletí prospěšnou lehkou přísadu do stavebních materiálů budoucnosti. Vápenec jako pojidlo v různých formách má optimální vlastnosti pro regulaci teploty a podporuje aktivně příjemné klima ve vnitřních prostorách.

O vývoj pěnové cihly (vápníkem pojený přírodní expandovaný silikát) se již v roce 1845 zasloužil stavební technik Ferdinand Nebel. Během let však upadl v zapomnění. Nedávno se ovšem značně zvýšil zájem o vápnem pojené stavební hmoty, jelikož při dnešním pojetí inte-riéru nejsou ve hře jen optická hlediska, nýbrž přibývá stavebně biologických požadavků spolu s nároky na zdravotní aspekty soudobého bydlení, zejména u pokrokových stavebníků a uživatelů obytných prostorů.

Firma Bisotherm proto nabízí kompletní sortiment stavebních hmot k výstavbě homogenních hrubých staveb. Obsahuje stavební bloky s vysokou schopností tepelné izolace pro obvodové zdi, pevné bloky pro vyzdívání vnitřních nosných stěn a příček s dobrými hodnotami statických parametrů a schopností tlumit a pohlcovat zvuk. Ve výběru jsou také potřebné přídavné stavební prvky pro vyrovnávání výšek a doplňování délkových měr. Vše završují materiály BISOGREEN pro vnitřní vápenné omítky a vnější fasády, čímž se vytváří kompletní uzavřený systém pro výstavbu budov.

PRO ZDRAVÍ UŽIVATELŮ

Stoprocentně koordinovaný program pro stavbu stěn dovoluje systematické vytváření zdraví prospěšného klimatu vnitřních prostor, kterému je třeba dávat přednost při výstavbě určené pro děti všeho věku, zejména malé, dále pro seniory, astmatiky a osoby trpící různými formami alergie. Proto se doporučuje používat tyto materiály především při budování rezidenčních staveb, dětských zařízení, škol, klinik, domovů důchodců, ale také kancelářských budov, krátce řečeno staveb, v jejichž interiérech se lidé dlouhodobě zdržují.

Po staletí osvědčený přírodní produkt - vápenec v různých formách - je zvláště vhodný při současných stoupajících nárocích na prostředí, které má co nejméně škodit lidskému zdraví. Vápenec se vyznačuje znamenitými vlastnostmi a je všeobecně vhodný pro budování všech nemovitostí. Zvýšená porozita, která je pro něj charakteristická, přispívá zejména u vnitřních omítek k optimální regulaci vlhkosti a vytváří předpoklady pro zdravé prostředí, v němž se omezuje výskyt a rozšiřování škodlivých organismů.

Stavební materiály z programu BISOGREEN byly zvoleny k sanaci zdiva starého kláštera v Ötisheimu. Podle dobrozdání odborníka, stavebního fyzika a soudního znalce Hanse Kocha, se v rámci obnovy a rekonstrukce ukázaly stavební bloky na bázi pemzy z výroby firmy Bisotherm jako velmi vhodné. To konečně potvrzují zkušenosti z údržby dalších historických objektů, k jejichž sanaci byly tyto výrobky úspěšně použity. Celkové náklady na rozsáhlou rekonstrukci kláštera a dalších historických památek v regionu dosáhly téměř pěti milionů eur.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů