Čtvrtek, 18. dubna 2024

Město stromů bude i městem květin

Nejprestižnější evropská soutěž v oboru aranžování květin, která se podobně jako olympiáda koná jednou za čtyři roky, se letos v létě uskuteční v Havířově.

Město stromů bude i městem květin

Pořadatelstvím tradičního evropského setkání floristů ve dnech 31. srpna až 5. září 2011 může nejmladší město ČR kvalitně zúročit své dosavadní zkušenosti z organizování květinových slavností Havířov v květech, neustálého udržování a obnovování zeleně i cíleného zlepšování kvality životního prostředí na svém území. Připomeňme také, že předloni Havířov slavil triumf v soutěži Nadace Partnerství a města Strakonice nazvané Město stromů.

ZAUJME KAŽDÁ ZE ŠESTI DISCIPLÍN

V havířovské Městské sportovní hale, pod širým nebem na nedávno nově opraveném náměstí Republiky i v Domě kultury Petra Bezruče se zahraničním i tuzemským návštěvníkům představí 24 soutěžících především ze zemí Evropy, mezi nimi i český reprezentant Jaromír Kokeš, mistr ČR ve floristice za rok 2010.

Reprezentanti jednotlivých států budou soutěžit v šesti disciplínách. Jejich téma bude mimo jiné odrážet mladou historii pořadatelského města. Dále připomene letošní 170. výročí narození významného českého hudebního skladatele Antonína Dvořáka, nebude chybět vazba nebo dekorace svatební kytice inspirovaná barvami loga Europa Cup 2011. Poslední dvě disciplíny soutěžící předvedou v rámci připravovaného galavečera, na němž se představí aranžmá klobouku a závěrečným překvapením. To se má stát květinovým poděkováním soutěžících nejvýznamnějšímu sponzorovi celé soutěže.

V KONKURENCI JANOVA I MOSKVY

O pořadatelství 17. ročníku Europa Cup 2011 se Havířov ucházel v norském Lillehammeru v roce 2009 a společně se Svazem květinářů a floristů ČR obstál v silné konkurenci Janova i Moskvy. Oběma pořadatelům Europa Cup 2011 se v organizování akce stává partnerem Florint, organizace sdružující národní floristické asociace dvaceti zemí Evropy, která je zároveň vyhlašovatelem soutěže.

Mistrovství Evropy ve floristice se koná každé čtyři roky ve vybrané členské zemi Florintu. Europa Cup tak hostily například Atény, Brusel, Řím a Turín, Stuttgart a Hamburg, Linec i některé další. Naposledy před čtyřmi lety bylo pořadatelem tohoto prestižního evropského klání květinářů slovinské město Velenje.

Organizačně i finančně náročnou akci není možné uspořádat bez kvalitních sponzorů a partnerů, nicméně o veškeré záležitosti se musejí postarat představitelé Havířova a českého Svazu květinářů a floristů. Společná setkávání a projednávání všeho potřebného probíhají už druhým rokem a v poslední době se zintenzivňují. Doladěny už jsou možnosti ubytování soutěžících i návštěvníků, vrcholí přípravy soutěžních prostor především co do technického zázemí i vybavení pro jednotlivé disciplíny. Od 1. června 2011 běží akreditace zahraničních i tuzemských novinářů a fotografů, připravuje se spousta doprovodných akcí.

Potřebné informace jsou k dispozici na internetové adrese www.ec2011.eu, kde je také už odpočítáván čas zbývající do zahájení soutěže.

Europa Cup 2011 má své oficiální logo, které bylo loni v lednu slavnostně pokřtěno v Poslanecké sněmovně. Při příležitosti konání floristického svátku v Havířově vydává Česká pošta známku. Slavnostní křest poštovní známky, jejíž autorkou je Vlasta Matoušová, se v havířovském Kulturním domě Radost uskuteční 15. června. Známka má především sběratelskou hodnotu a její nominální cena je 25 korun. Autorka známky bude mít na slavnostním křtu autogramiádu.

TĚŠME SE NA KVĚTINOVÉ KREACE NEJLEPŠÍCH EVROPSKÝCH FLORISTŮ

Havířov je znám jako město květů a zeleně. Ročně se na jeho území vysadí 150 tisíc kusů květin pro letní výsadbu a dalších 70 tisíc na podzim. Prostředí ve městě zpříjemňují závěsné zahradnické systémy s květinami i osázené keramické a betonové vázy. Zeleň i krásné stromy jsou v Havířově všudypřítomné, na sklonku léta je vhodně doplní oku lahodící květinové kreace evropských floristů.

Soutěž Europa Cup je prestižním srovnáním dovedností, zručností a kreativity. Přední evropští květináři na ní představují nejrůznější trendy, a tak se jejich mezinárodní setkání každé čtyři roky stává důležitým zdrojem inovací v moderním květinovém světě. Věříme, že tomu tak bude i letos v Havířově.

EVA WOJNAROVÁ
Magistrát Města Havířova

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů